Tønsberg Kommune
Tema og tjenesterPolitikk og demokratiOm Tønsberg

17. mai : Talen i Sprutparken og i Gunnarsbøparken

Her er talen holdt av Anders Larsen ved kransnedleggelse bauta Roald Amundsen 17.mai og talen som ble holdt i Gunnarsbøparken av John Ivar Trannum

Kjære Tønsbergensere – Gratulerer med dagen
Som ny Tønsbergenser er det en ære å få anledning til holde denne talen ved Roald Amundsens statue.
Som kjent til ble 2200 Vear-beboere ved årsskifte nye innbyggere av Tønsberg kommune og jeg takknemlig for at akkurat vår forening, Vear IF, ble spurt å holde denne talen.

Roald Amundsen, som ble født 2 år etter det første barnetoget i Norge i 1870, har satt dype spor etter seg i Norge og ikke minst her i Tønsberg som en av vår moderne tids viktigste helter. Han er helten som satte seg høye mål, la ned en enorm arbeidsinnsats og med et heltemodig pågangsmot klarte å få realisert sine drømmer.
Roald Amundsen var sammen med sin kollega Fridtjof Nansen det nylig selvstendige Norges virkelig nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen . Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly i utforskingen av polare strøk

Han var en av våre pionerer og en banebryter innenfor sitt felt. Forskning og senere biografier viser nok også at han var en krevende leder, men jeg vil mene at han var en leder av sin tid og som, uten sitt enorme pågangsmot og stor arbeidsinnsats aldri ville nådd sine ambisiøse mål.

Men vi trenger ikke å se til Sydpolen for å finne helter som løfter samfunnet fremover.
Det finnes mange hverdagshelter blant oss som løfter lokalsamfunnet fremover og som bidrar gjennom frivillig arbeid og utallige dugnadstimer. Jeg kommer selv fra en slik idrettsforening som ble grunnlagt i 1965 av Ingar Bjørknes, en forening som på mange måter er grunnidentiteten og sjelen til lokalsamfunnet på Vear. For hva hadde Vear og andre idrettsforeninger vært uten hverdagsheltene som har bidratt med sitt utrettelige pågangsmot.

Disse hverdagsheltene, enten det er fra Flint, Sem, Eik eller Tønsberg Turn representerer ofte limet i lokalsamfunnet og jobber for at barn og unge skal få en mulighet til å drive idrett sammen med andre barn uavhengig av bakgrunn, etnisitet og samfunnslag. Idretten er en møte plass og jeg vil påstå at idretten derfor er et mål i seg selv.

Som ny idrettsforening i Tønsberg vil jeg dele Vear IF sin visjon for klubben.
«Noe du vil være en del av» - Gjentar- «Noe du vil være en del av»» Det passer så godt på en dag som 17. mai
Dagen da alle i Norge må få være en del av grunnlovsfeiringen. Dagen da tidligere helter fra Eidsvold trekkes frem, samtidig som tusenvis av hverdagshelter bidrar på dugnad og gjennom frivillighet sørger for å få gjennomført 17. mai i hele Tønsberg med tog, korps, taler, kiosksalg osv

Vi skal ta vare på våre nasjonale helter. Samtidig som vi aldri må glemme å løfte frem våre hverdagshelter i frivilligheten og i idretten.
Men i dag, på denne plass, er det Roald Amundsen, en av Norges største helter i nyere historie vi skal hedre, ære og mines ved å legge ned en krans ved hans statue.
Så kjære Tønsbergensere, takk for at vi på Vear fikk anledning å bli en del av Tønsberg kommune og oppleve 17. mai sammen med dere her i byen vår i dag.
Gratulerer med dagen

Anders Larsen 

 

Tale Tønsberg 17 mai 2017.

Kjære borgere av tønsberg by og kommune – Kjære tilreisende som feirer nasjonaldagen med oss i 2017. Gratulerer med dagen !
Personlig og som representant for Tønsbergs voksende og aktive frikirkelige miljø er det en stor ære å holde årets tale på denne merkedagen i vår nasjons historie.
Først noen ord om grunnloven oppsummert i jubileumsåret 2014 :
«Grunnloven vi fikk i 1814 var startpunktet for det moderne norske demokratiet; den satte folket i sentrum for statens styre. I år kan vi derfor feire 200 år med folkestyre». Det norske Storting 2014.

Både grunnloven og flere av våre nasjonalsanger fungerer som verdi og visjons dokument: Tydelige verdier og fremsyn som løfter individ og fellesskap.
Verdi : «JA, vi elsker» Kjærlighet til land og folk
Visjon : «Dette landet som det stiger frem». Drømmer og lengsler for fremtiden.

Mange har bidratt i denne samfunnsbyggingen. Også tydelige ledere som hadde en sterk forankring i sin tro. Lavkirkelige og frikirkelige ledere i kirke og samfunnsliv.
Lav og frikirkelige eksempler som er til inspirasjon for frikirkelighet den dag i dag.
Svend Foyn – «Tønsbergs store sønn» Skaper av moderne hvalfangst Oppfant sammen med sogneprest i Jarlsberg, Morten Thrane Estmark granatharpunen som ble montert på dampskip og revolusjonerte hvalfangsten.
Bidro sterkt til arbeidsplasser og økonomisk framgang i Vestfold
Brydde seg om sine arbeidere. Bygde på egen regning i 1855-60 arbeiderboliger med plass til 52 familieleiligheter og 19 enkeltrom. 280 personer kunne bo billig der. Bygde også Svend Foyns bedehus.
Ga store summer til misjonsarbeid og utdanning på bl a Madagaskar og flere land i Afrika.
Ble i 1989 kåret tidenes største Vestfold-kjendis. Foran Fred Anton Maier, på tredje- og fjerdeplass kom henholdsvis Thor Heyerdahl og Trygve Bratteli.[3]
Hans statue ble i 1914 reist foran Domkirken.
Hans Nielsen Hauge – «Den første moderne nordmann».
«Haugevekkelsen var med på å danne forutsetningen for et fungerende demokrati i Norge». Sitat Francis Sejersted, Professor i historie og tidligere leder av den norske Nobel-komiteen.
Hauge var Norges første konserndirektør. Eier og medeier i 30 bedrifter over hele landet rundt 1814. Bygde fabrikker hvor menn og kvinner var likestilt og handikappede arbeidet – for 200 år siden.
Bidro sterkt til å fremme lese og skrive ferdigheter i Norge i tiden fra 1796 og frem til 1900. Haugianerne og deres venner ble ofte kalt «leserne». Hans bøker ble utgitt i 200 000 eks under hans levetid – i en befolkning på 900 00.
Opptatt av personlig vekst og utvikling/kristen karakterbygging. Trenet personlig 1000 ledere gjennom sin levetid for å styrke familie, fellesskap blant mennesker og stabil utvikling i samfunnet.
Økonomi og verdier skulle komme fellesskapet til gode.
Troen på Gud og menneskets muligheter og ansvar går hånd i hånd , (Vår kristenhumanistiske kulturarv)
Når historie griper inn i nåtid.
Vårt flagg og våre nasjonalsanger viser en forståelse av Gud som gjennom Jesus Kristus kommer ned og inn i vår virkelighet.
Korset viser oss både hvordan Gud kommer ned – og strekker sine armer ut mot livet der det leves av oss enkeltvis, i familie, arbeidsplasser og som samfunn.
Derfor er frikirkelighetens ca 2000 medlemmer i Tønsberg glade over å bidra i og til det store fellesskapet! Bidra med tilrettelagte tilbud for alle generasjoner, grunnskoler, kulturskole, arbeidstrening, diakonalt arbeid, festivaler m.m.
Like glade er firkirkeligheten i Tønsberg i å forene ressurser med næringsliv, andre frivillige, DNK, andre troende og Tønsberg kommune når vi sammen kan arbeide til det beste for det viktigste i vår gamle, moderne og flotte by : Menneskene du nå står sammen med og som bor her.
Viser grunnloven av 1814 vei inn i framtiden ?
Norge var i 1814 et bondesamfunn – i dag er vi et høyteknologisk samfunn.
Norge var i 1814 etnisk norsk – i dag er vi multikulturelle.
Grunnloven av 1814 satte folket i sentrum og søkte å forene statens og samfunnets ressurser til det beste for folket. Er dette grunnlovens utfordring til oss i et annerledes samfunn? Uansett etnisitet, religion eller orientering i livet?
Som frikirker har vi en positiv tro på Gud og menneskets muligheter. Slik Foyn og Hauge har vist. Denne tro kan i tjenende form bevirke livskvalitet individuelt, som fellesskap og samfunn og forandre nåtid og evighet.
Som borgere av Tønsberg kommune vil vi gjerne være med å utvikle muligheter og aksle ansvar sammen med frivillighet, næringsliv, kommune og andre troende – til det beste for nåtidige og framtidige borgere i Tønsberg kommune.
Tre ganger hurra for Norge, grunnloven og mulighetene vår felles fremtid representer.


John Ivar TrannumTilbake
Skriv ut

[ Sist oppdatert 05/22/2017 ]
Tønsberg kommune | Besøksadresse: Halfdan Wilhelmsens allé 1c | Postadresse: Postboks 2410, 3104 Tønsberg | Telefon 33 34 80 00 | Webredaktør Jan Petter Bergan