Personer, uavhengig av kjønn og alder, som utøver vold i nære relasjoner, kan komme fra ulike typer par- og familieforhold, etniske forhold og sosiale lag. De er ikke alltid klar over at det de gjør regnes som vold, mens andre igjen vet veldig godt at de utøver vold, men av ulike årsaker ikke klarer å slutte med det. De som utøver vold, kan gjøre det av ulike årsaker. De kan selv ha blitt utsatt for vold tidligere i oppveksten. Mange kan ha vansker med å håndtere egne følelser, som for eksempel skam, og da blir volden en personlig måte å håndtere dette på. Et eksempel kan være at sinne vises på en skremmende måte eller at man slår for å fremstå som stor og sterk. Vold kan også knyttes til personens oppfattelse av mannlige og kvinnelige kjønnsroller, og et undertrykt kvinnesyn.
I Norge var man tidlig ute med holdningen om at utøver av vold i nære relasjoner trenger hjelp for å klare å slutte med vold. De er selv ansvarlig for sine handlinger, men personell som jobber i allmenne offentlige hjelpetjenester kan hjelpe personen til å ta ansvar for å endre sin voldsatferd. Som helse- og omsorgspersonell er det viktig å ha god kjennskap til regelverk, hjelpetilbud og at det finnes gode måter å snakke med personer som har utøvd eller utøver vold. Barn og unge som utsetter andre barn og unge for vold har økt betraktelig (Frøyland, m.fl., 2023). Når det gjelder denne aldersgruppen som utøver vold er profesjonsansvaret for å hjelpe betydelig jmf artikkel 40 i Barnekonvensjonen (FN 1989). Helhetlig innsats og gode hjelpetilbud er viktige forebyggende tiltak for å bryte mønster av volden.

For å få hjelp, ta kontakt med disse tjenestene:
Det finnes også nettsider som kan være til hjelp:
- Dinutvei er en nasjonal veiviser ved vold og overgrep. På nettsiden finner man kvalitetsikret informasjon, hjelpetilbud nær der man bor og svar på spørsmål om temaet.
- Stiftelsen Tryggere er en landsdekkende ideell organisasjon som jobber med sinnemestring og forebygging av vold og overgrep
- Bufetat og Familievernkontoret har utviklet littsint som en tjeneste for å hjelpe foreldre med sinnemestring. Alt innhold er helt gratis.