Fosterhjem

Tønsberg kommune trenger flere fosterhjem.

I Tønsberg har vi flere barn som har behov for fosterhjem. Det er viktig for disse barna å beholde sitt nærmiljø og nettverk, det som er kjent og kjært – derfor ønsker vi flere fosterhjem her i byen.

Hva betyr det å være fosterhjem?

Å være fosterhjem er et stort og viktig samfunnsoppdrag hvor man får mulighet til å spille en viktig rolle i et barns liv. Barn som skal flytte i fosterhjem trenger trygge og stabile hjem med fosterforeldre som har forutsetninger for å støtte og hjelpe dem. 

De fleste barn som flytter i fosterhjem er under omsorg av barneverntjenesten. Det betyr at barneverntjenesten har det juridiske ansvaret, men det er fosterhjemmet som utøver den daglige omsorgen. Barnets foreldre har som hovedregel foreldreansvar, også etter en omsorgsovertakelse.

Hvem kan bli fosterhjem?

Som et utgangspunkt kan du bli fosterhjem uavhengig av sivilstatus, livssyn, kultur og legning. Det er din totale omsorgsevne og matchingen opp mot det enkelte barnet som er avgjørende. Er du enslig ser vi at det er særlig viktig at man har et godt og støttende nettverk rundt seg for å stå i denne oppgaven.

Godkjenningsprosess:
Alle som vil være fosterhjem må gjennomføre grunnleggende nasjonal opplæring for fosterhjem via Bufetat. Les mer om opplæringen her. Fosterhjemsrådgiverne i kommunen godkjenner og matcher fosterhjemmene opp mot hvert enkelt barn via møter og hjemmebesøk.

Generelle krav:

  • Plettfri vandel (utvidet politiattest må leveres)
  • Generell god helse
  • Stabil økonomi 
  • Egnet bolig med eget rom til fosterbarnet

Personlige egenskaper:
Et fosterhjemsoppdrag forutsetter at man har gode samarbeidsevner. Man bør være fleksibel og kunne tåle endringer. Videre er tålmodighet, varme, raushet og trygghet gode egenskaper å ha med seg.
 

Interessert? Ta kontakt med oss. 

Oppfølging, veiledning og økonomi

Tønsberg kommune har egne fosterhjemsrådgivere som tilbyr alle fosterhjem veiledning både individuelt og/eller i gruppe. Det gjennomføres også kurs og temakvelder. Alle fosterhjem har en egen kontaktperson i barneverntjenesten. De gjennomfører oppfølgingsbesøk i fosterhjemmet, deltar på skolemøter, samarbeidsmøter og liknende.

Fosterhjem mottar arbeidsgodtgjøring og utgiftsdekning i henhold til KS sine satser.
 

Hva er et fosterhjem?

Fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn som ikke kan bo hos foreldrene sine. En plassering i fosterhjem skjer etter bestemmelsene i barnevernloven av 17. juli 1992, og kan skje med foreldrenes samtykke eller etter at barnevernet har overtatt omsorgen for barnet.

Barnevernstjenesten i kommunen der fosterhjemmet ligger, har ansvaret for godkjenning av hjemmet. Barnevernet skal også oppnevne en tilsynsperson, som har ansvar for å føre tilsyn med at det fosterbarnet får forsvarlig omsorg i fosterhjemmet.

Kilde: snl.no