Chalina Skinnes og Hilde Rui
De fleste overgrepene mot voksne med funksjonsvariasjoner, psykiske vansker og personer med demens eller rusproblemer blir aldri oppdaget.
- Risikoutsatte voksne kan være utsatt for både fysiske, psykiske og økonomiske overgrep. Gjerningspersonen er ofte noen offeret kjenner godt, men det også være ansatte i det offentlige hjelpeapparatet, sier Hilde Rui, seniorrådgiver i stab mestring og helse.
Nå skal kommunen ta i bruk TryggEst, et system som er utviklet for å fange opp flere overgrepssaker og å støtte kommunen i arbeidet med å avdekke og avverge vold mot voksne.
- TryggEst er utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, og er tatt i bruk i mange kommuner allerede. I pilotkommunene har det ført til en seksdobling i antall avdekkede volds- og overgrepssaker, sier Rui.
Et sted å henvende seg
Det viktigste med TryggEst, er at de som er bekymret eller trenger hjelp får et sted å henvende seg. Det blir opprettet et eget telefonnummer i kommunen der både innbyggere og ansatte i hjelpetjenestene kan ta kontakt.
Vi er ikke en akuttjeneste, men et sted å henvende seg om man er bekymret. Vår oppgave blir å bistå, hjelpe og veilede de som kontakter oss ved å koble inn riktige instanser for å håndtere saken videre, sier Chalina Skinnes, spesialvernepleier i Feltpleien.
-Alle kan bli utsatt for ulike former for overgrep , vi finner sårbare og utsatte mennesker innenfor flere av våre kommunale tjenester. Vi kjenner til at det kan forekomme mye vold og overgrep innen rus og psykisk helse, men vi skal også ha fokus på vold i relasjoner hos eldre og andre målgrupper, sier hun.
Hun utgjør sammen med ansatte fra Tønsberg læringssenter, hjemmetjenesten, NAV, Mestring- og oppfølgingstjenesten og virksomhet Psykisk helse og miljøarbeid kommunens TryggEst-team
Kick off
Skinnes tror satsingen på TryggEst vil gjøre hverdagen tryggere for mange innbyggere i Tønsberg.
- Dette innebærer ikke en ny oppgave for kommunen, men det er en ny måte å jobbe på. Vi håper å få avdekket flere tilfeller, og dermed finne løsninger som gjør at mennesker ikke utsettes for nye overgrep, sier Rui.
Nå inviterer hun og TryggEst-teamet ansatte innenfor de offentlige tjenestene og frivillige organisasjoner til kick off og lansering av satsingen.
- Vi inviterer til kick off på Kilden kino 26. mars. Dette blir en fagdag med informasjon om TryggEst og faglig påfyll som er relevant for alle som jobber med mennesker i utsatte situasjoner, sier hun.
Meld deg på til kick off 26 mars her!
Se programmet i PDF-format her (PDF, 309 kB)