Helsehjelp til flyktninger og asylsøkere

Flyktninger og asylsøkere i Norge har rett til helsehjelp for fysiske og psykiske plager, rusproblemer og tannbehandling.

​ 

Flyktninger som bosettes i Tønsberg kommune har samme rettigheter og kan bruke helse- og omsorgstjenester som alle andre. Dette gjelder valg av fastlege og andre helsetjenester. For barn og unge har helsestasjonen ansvar for forebyggende helsetjenester.

Personer som bor på asylmottak og har midlertidig opphold i kommunen, får allmennlege/fastlegetilbud ved kommunens fastlegekontor, Tønsberg legekontor.
 

Behov for øyeblikkelig helsehjelp?

Ved akutt, alvorlig sykdom eller ulykke, kan du ringe legevakten 116117. Legevakten som er nærmest der du ringer fra vil svare. Hvis det er fare for livet, ring 113 (ambulanse).

Her er legevakten i Tønsberg:
Kjellengveien 2B
3125 Tønsberg


 

Tuberkuloseundersøkelse

Alle som kommer til Norge som asylsøkere og flyktninger gjennomfører undersøkelser for tuberkulose (TB). Andre innvandrere skal undersøkes hvis de kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose.
Undersøkelsen består av røntgen av lungene og/eller en blodprøve.

Du blir undersøkt innen to uker etter ankomst.

Les mer om rutinemessig tuberkuloseundersøkelse på flere språk på Folkehelseinstituttets nettsider. 

Обстеження на туберкульоз (ТБ) після прибуття до Норвегії

 

Slik får du tuberkuloseundersøkelse

Undersøkelse gjennomføres på nasjonalt mottakssenter i Råde. Personer som ikke er undersøkt ved nasjonalt ankomstsenter, kan få tuberkuloseundersøkelse i kommunene. Tønsberg legekontor er ansvarlig for gjennomføringen. 
 

Helsekartlegging

Helsedirektoratet har anbefalinger om helsekartlegging av flyktninger og asylsøkere. Helsekartlegging gjøres hos fastlege.
 

Helsehjelp til barn og unge 0-20 år

Helsestasjonen og skolehelsetjenesten gir helsetjenester til barn og unge 0-20 år. 

Kontaktpersoner

Elisabet Sundseth:
elisabet.sundseth.sivertsen@tonsberg.kommune.no
Telefon: 917 64 214

Mariam Say:
mariam.say@tonsberg.kommune.no
Telefon: 955 53 751

Eventuelt kan du kontakte Re helsestasjon:

Telefon: 334 06 940
 

Tannlegehjelp til flyktninger

De første 6 månedene i Norge gis det tilbud om gratis akutt tannbehandling. Det kan også bli gjort forebyggende tiltak ved behov, for eksempel for å begrense skadeutvikling. 

Etter 6 måneders opphold har flyktninger og asylsøkere i alderen 0–20 år de samme rettighetene som norske barn og unge. Det vil si at tannbehandling er gratis for barn og unge 0-18 år og ungdom 19-20 år betaler 25 % av prisen på tannbehandlingen selv. Det samme gjelder tolkeutgifter. Barn og unge 0–18 år får dekket utgifter til tolketjenester, mens ungdom 19–20 år betaler 25 % av tolkeutgiftene selv.

Voksne over 20 år

Er du flyktning eller asylsøker over 20 år må du selv oppsøke tannlege ved behov. Du betaler for tannbehandling og eventuelle tolkeutgifter selv.
På helsedirektoratets hjemmeside kan du lese mer om helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente.

Hvor får du tannlegehjelp?

Det er Vestfold fylkeskommune som tilbyr tannlegehjelp.

 

Her ligger Tønsberg legekontor og legevakten