Innledning og sammendrag av levekårsoversikten

Tønsberg kommune kartlegger likheter og ulikheter i levekår for befolkningen i Tønsberg kommune i levekårsoversikten. Levekår refererer til de materielle og sosiale forholdene som påvirker en persons livssituasjon. Å ha tilgang til tilstrekkelige økonomiske ressurser gir trygghet og forutsigbarhet. Et godt liv består også av mye mer som å ha et trygt sted å bo, et godt sosialt nettverk og god helse. Det er derfor viktig å kartlegge forskjeller i levekår i kommunen. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innhold på denne siden

Levekårsoversikt - hovedfunn

Levekårsoversikt - hva og hvorfor

Samlet levekårsbilde

Informasjon om tallgrunnlaget

Universell utforming

 

Levekårsoversikt - hovedfunn

  • Det samlede levekårsbildet viser at det er merkbare og reelle forskjeller mellom de fleste sentrumssonene og resten av kommunen når det gjelder levekår.
  • Sonene, Sentrum, Sløyfa og Jarlsberg, har større levekårsutfordringer enn resten av kommunen.
  • Sonene, Husvik, Nes/Husøy og Råel, har generelt sett bedre levekår enn gjennomsnittet.
  • Mens vi observerer en positiv utvikling av indikatorene i enkelte levekårssoner, klarer vi ikke å fange opp noen tydelige trender i de andre levekårssonene i Tønsberg kommune mellom 2018 og 2020.

Levekårsoversikt - hva og hvorfor

Levekårsoversikten er en analyse av data og statistikk om hvordan folk har det. Den har som mål å formidle et bilde av eventuelle geografiske forskjeller i levekår i Tønsberg kommune. Den gir innsikt i inntekt, boligtyper, arbeidsledighet, utdanningsnivå, uførhet, frafall fra videregående skole og mye mer. Levekårsoversikten kan hjelpe kommunen å identifisere områder hvor det er størst behov for innsats og ressurser. Tønsberg kommune er delt inn i 25 levekårssoner basert på eksisterende grunnkretser (Figur 1.1). Sonene har mellom 1300-3700 innbyggere.

Figur 1.1 Kart over levekårssoner i Tønsberg kommune

Tønsberg kommune gjennomførte sin første levekårsundersøkelse i 2018. Denne levekårsoversikten viser status på levekår i Tønsberg kommune i 2020, og ser også på utviklingen av indikatorene på levekår fra 2018 til 2020.

I følgende oversikt er disse indikatorene inkludert:

  • Befolkningssammensetning
  • Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre
  • Boligsammensetning
  • Barn med enslige foreldre
  • Antall aleneboende
  • Leide boliger
  • Median inntekt etter skatt
  • Lav utdanning, 30-39 år
  • Frafall i videregående opplæring, 21-29 år
  • Mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP), 18-66 år
  • Registrert arbeidsledighet, 15-74 år
  • Unge uførepensjonister, 18-44 år
  • Personer i husholdninger med lav inntekt, EU-60
  • Barn i husholdninger med lav inntekt, EU-60
  • Sosialhjelpsmottakere, 16+ år
  • Barn med barnevernstiltak

Kunnskapen og innsikten som kommer fram i en levekårsoversikt må settes inn i riktig perspektiv og tolkes med varsomhet. Levekår er sammensatte, og en levekårsoversikt vil dermed også gi et sammensatt bilde av mulige utfordringer. Les mer innenfor de ulike temaene: Befolkning og bolig, Inntekt, Utdanning, Tilknytning til arbeidsmarkedet og Mottakere av kommunale tjenester/ytelser.

Samlet levekårsbilde

Det samlede levekårsbildet viser at det er merkbare og reelle forskjeller mellom de fleste sentrumssonene og resten av kommunen når det gjelder levekår. Det er tydelig at sonene, Sentrum, Sløyfa og Jarlsberg, har større levekårsutfordringer enn resten av kommunen. Andre soner, som Husvik, Nes/Husøy og Råel, har generelt sett bedre levekår enn gjennomsnittet. Blandede resultater er ellers hovedregelen for de aller fleste sonene i Tønsberg kommune, dvs. at det samlede levekårsbildet ikke tyder på store geografiske forskjeller mellom levekårssonene.

Figur 2.1 nedenfor er en sammenstilling av resultater fra enkelte indikatorer med fargekoder som viser hvordan sonene skårer i forhold til hverandre. Nyansen på fargen i boksen viser status på levekår. Desto lysere boksen er, desto bedre er levekårene i sonen. Hvis en levekårssone har en mørk nyanse, så kan det tyde på at sonen har noen levekårsutfordringer. Trykk her for å få tabellen opplest.

Det samlede levekårsbilde gir et øyeblikksbilde på status for levekår i 2020 for Tønsberg kommune. Indikatoren for lavinntekt blant barn føres ikke opp i tabellen, da den indikatoren i store trekk gir samme bilde som lavinntekt blant alle.

Figur 2.1 Samlet levekårsbilde for Tønsberg kommune. Tall for 2020.

Figur 2.1 viser det samlede levekårsbilde for Tønsberg kommune i en tabell hvor nyansen på fargen i boksen viser status på levekår. Desto lysere boksen er, desto bedre er levekårene i sonen. Hvis en levekårssone har en mørk nyanse, så kan det tyde på at sonen har noen levekårsutfordringer. - Klikk for stort bildeKilde: SSB

 

 

Informasjon om tallgrunnlaget

Tallgrunnlaget benyttet i undersøkelsen kommer fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Kommunehelsa statistikkbank og KOMPAS. Av hensyn til anonymitet, vil enkelte indikatorer vise 0 som verdi dersom antallet er under 3.

Tallgrunnlaget vises i dynamiske grafer (gjelder ikke for samlet levekårsbilde). Hold musepekeren over et område i kartet eller grafen for å se mer informasjon og trykk på årstallene øverst i grafene for å skjule tallgrunnlaget for det respektive året.

Universell utforming

Tekst og tabeller på sidene i levekårsoversikten er tilgjengelig for opplesning. Grafikk er beskrevet i teksten. Dersom det er behov eller ønske for mer detaljert tallgrunnlag, ta kontakt med postmottaket i Tønsberg kommune.

 

Klikk her for å lese om befolkning og bolig i levekårsoversikten.

Klikk her for å gå tilbake til temasiden i levekårsoversikten.