Innhold på denne siden
Hva kan du bidra med for å holde naturen fri for avfall?
Slik kan du gå fram som grunneier
Melde fra om forsøpling
Frivillig søppelplukking (med refusjon eller premier)
Relevante nettsider og lovverk

Du har et ansvar for at søppel blir levert til riktig sted. Alt avfall skal leveres til godkjente mottak. Det er mange typer avfall som er gratis å levere på gjenvinningsstasjonene.
Se hva som er gratis på Vesar.no, og klikk deg inn på gjenvinningsstasjonene. Alle innbyggere plikter å være tilknyttet kommunal renovasjon (avfallsinnsamling). Avfall må ikke legges igjen utenfor avfallsbeholderne, og disse må være store nok til at lokket kan lukkes til enhver tid.
Se mer på Vesar.no
Hver og en har ansvar for orden og ryddighet rundt egne avfallsbeholdere. Hvis det ikke er satt opp felles avfallsbeholdere akkurat der du ferdes, skal du ta med avfallet hjem.
Den enkelte må selv sørge for å frakte grovavfall som kasserte møbler, bygningsavfall og hvitevarer til gjenvinningsstasjonene eller andre godkjente mottak. Det er også mulig å bestille henting av Vesar for å få kjørt slikt avfall til godkjent mottak.
Ulike metaller, som for eksempel jern, kan i tilegg leveres hos skraphandlere. Noen av disse reklamerer at du får betalt for metallet du leverer. Vi har kjennskap til at noen henter også, men for å vite det sikkert må den enkelte skraphandler kontaktes.
Driver av kiosk, gatekjøkken, dagligvarehandel og liknende har ansvaret for å sette opp og tømme avfallsbeholdere i nærheten av salgsstedet (forurensningsloven § 35).
Husk også at avfall ikke skal kastes i do. Da vil du få en ubehagelig overraskelse i form av tette rør. I do skal bare bæsj, tiss og dopapir.

Hvis du er kjent med at det er leietakere eller noen andre som er ansvarlig for å ha plassert avfallet eller de brukte gjenstandene på det aktuelle området, må du få disse til å rydde opp. Informer om plikten til å benytte offentlig renovasjonsordning for husholdningsavfall. Det er link til Forskrift om husholdningsavfall, Tønsberg kommune, nederst.
Som grunneier bør du tenke på hvilke tiltak som du kan iverksette for å begrense muligheten for avfallsdumping. Eksempler kan være skilting, sperring/veibom, rydding av skog/kratt, beplanting, belysning.

Her kan du melde feil
Meld fra om forsøpling via vår meldingstjeneste «Melde feil» på forsiden av kommunens nettside.
Det er flere instanser i kommunen som håndterer forsøpling avhengig av hvor det er. Ved at du velger rett type forsøpling/avfall under «Hva er problemet» og i rullegardinlista der så bidrar du til at meldingen kommer til rette instans i kommunen og at dermed tipset raskere kan taes tak i.
Det er svært viktig at du legger inn adresse og helst også markerer i kartet slik at vi vet hvor søppelet er. Videre at du beskriver avfallet, omfanget av det og hvor det er dumpet (adresse, gårds- og bruksnummer). Dette gjør det mer effektivt for kommunen å prioritere saker.
Vi vurderer alle saker som meldes inn, men kan dessverre ikke prioritere alle.
Her kan du melde feil
Ryddestasjoner med søppelsekker
Det er satt ut ryddestasjoner med søppelsekker på flere strender. Det er også mulig å bestille ryddepakker med hansker og sekker fra “Hold Norge rent”. Gå til Hold Norge rent
Ryddestasjoner i Tønsbergområdet
- Sandodden P-plass, Melsomskogen
- Ringshaugstranda. Nedenfor parkeringa på nordside, Moloveien, nordsiden av stranda
- Skallevold
- Karlsvika
- Kloppbukta ved nordre P-plass vis a vis Nedre Bogenvei 41
- Essoskogen
Se oversikt over ryddestasjoner
Henting av søppelsekker
- Servicesenteret i Tønsberg rådhus, Halvfdan Wilhelmsens alle 1C.
- Tønsberg og Færder bibliotek, Storgaten 16, Tønsberg.
- Revetal bibliotek, Regata 1A, Revetal.
- Frivilligsentralen i Tønsberg, Tjømegaten 1C, Tønsberg.
Henting av søppel som har blitt plukket
På ryddestasjonene står det informasjon om hvor du kan sette sekken med søppel som du har plukket. Det står også hvem du tar kontakt med for å få det hentet.
Vesar har også gratis levering av søppel etter strandrydding og rydding i nærmiljøet.
Les mer om hva du kan gjøre for å levere søppel gratis etter strandrydding og rydding i nærmiljøet
Vårryddedagen
Lørdag 22. mars inviterer Hold Norge Rent til årets første nasjonale ryddedugnad. Dette er en felles nasjonal dugnad for å rydde opp i naturen før hekkesesongen begynner for alvor. Vårryddedagen bidrar hvert år til å fjerne store mengder søppel fra norsk natur, før ferdselsforbudet trer i kraft 15. april. Det er viktig å ta hensyn til hekkende fugl, grågåsa kommer vanligvis og hekker tidlig. Les mer om vårryddedagen på Hold Norge rent.
«Hold Norge Rent» med refusjonsordning
Organisasjonen Hold Norge Rent administrerer en refusjonsordning for håndtering av eierløst marin avfall (avfall du finner i elver, sjøer, vassdrag, osv.), og er også finansiert av Miljødirektoratet. Alle kan benytte seg av denne ordningen (også privatpersoner!), og du kan få refundert utgifter du har hatt når du har ryddet marint avfall.
Les mer omHold Norge rent
Rydde
Rydde er et samarbeid mellom Senter for oljevern og marint miljø og Hold Norge Rent. Du kan få refundert utgifter du har hatt når du har ryddet marint avfall.
Les mer om Rydde
Kystlotteriet med premiering
Kystlotteriet er et samarbeid mellom lokalbefolkningen, lokalt og regionalt næringsliv samt ulike sponsorer og samarbeidspartnere som alle tar sikte på å rydde kystlinja for marin forsøpling og gi det ny verdi gjennom premiering.
Les mer om Kystlotteriet
Tilskuddsordningen til Miljødirektoratet
Miljødirektoratet har en tilskuddsordning der man kan få tilskudd for større prosjekter i forbindelse med både opprydding og forebyggende tiltak. Dette håper de kan bidra til gjennomføring av tiltak for å redusere marin forsøpling i Norge.
Frivillige og ideelle organisasjoner og stiftelser registrert i enhetsregisteret, kan søke om støtte i forkant av et prosjekt (minimum 300 000,-). Privatpersoner kan dog ikke søke på dette tilskuddet! Fristen for å søke er 31. januar.