Nytt nitrogenrenseanlegg

Kommunene i Vestfold planlegger å bygge nye nitrogenrenseanlegg.  Det pågår nå utredninger for å avgjøre hvor man skal bygge, og om man skal samarbeide om ett eller flere felles anlegg.

KVU  -  Konsept-Valg-Utredning

Holmestrand, Horten, Tønsberg, Færder og Sandefjord kommune har gått sammen om å utarbeide en Konsept-Valg-Utredning (KVU), der man vurderer alternative konsepter for utbygging av nitrogenrenseanlegg i de fem kommunene.
 

Sirkulær økonomi

Et nytt nitrogenrenseanlegg vil bli utformet med tanke på å inngå i en sirkulær økonomi der vi henter ut energi fra avløpsvannet og resirkulerer næringsstoffer som nitrogen og fosfor.

I renseprosessen tar vi ut avløpsslam. Slammet kan behandles i et biogassanlegg hvor det utvinnes metan.  Metangassen er svært energirik, og kan benyttes til oppvarming, til å produsere strøm, eller til å produsere drivstoff. Dersom metangassen renses og trykksettes, kan den omgjøres til flytende metan.  Flytende metan fra biogassanlegg er meget ettertraktet siden dette er grønn energi. I nytt avløpsdirektiv fra EU settes det krav om at avløpsrenseanleggene skal være energinøytrale. (dette kravet gjelder som et gjennomsnitt for hele landet)

I dag benyttes det meste av slammet i landbruket. Det ønsker vi også å gjøre i fremtiden. Det er strenge krav til bruk i landbruket.  Dette gjelder bl.a. krav til innhold av tungmetaller, krav for å hindre avrenning til vassdrag og så videre.

Med dagens renseprosesser blir mye av fosfor og nitrogen sterkt bundet slik at det er vanskelig for kornplanten å ta opp næringsstoffene. Men nye renseteknikker kan skje uten bruk av kjemikalier slik at fosfor og nitrogen blir lettere tilgjengelig for plantene. Vi kan også produsere fosfor (struvitt) som er godt egnet som gjødsel til plener, golfbaner med videre.

 

Mulighetsstudie

Bakgrunnen for arbeidet med KVU er en rapport fra 2023, som antydet små forskjeller mellom ulike alternativ for bygging av nye nitrogenrenseanlegg.  Alle 5 kommunene har derfor vedtatt å gå sammen for å vurdere nærmere om det skal bygges ett eller flere felles nitrogenrenseanlegg. 

Mulighetsstudie – Regional nitrogenrensing i nordre Vestfold (PDF, 5 MB)


Aktuelle konsept

I arbeidet med KVU blir følgende konsept utredet:

Aktuelle konsept for nitrogenrensing av Oslofjorden
Konsept Lokasjon Kommune Renseanlegg
0-A Holmestrand Holmestrand Holmestrand RA
0-B Vallø Tønsberg Tønsberg RA
0-C Falkensten Horten Falkensten RA *1, Åsgårdstrand RA
0-D Vårnes Sandefjord Vårnes RA *2
0-E Bekkevika Færder Bekkevika RA
0-F Enga Sandefjord Enga RA *3
1-A Vallø Tønsberg Vårnes RA2), Bekkevika RA, Tønsberg RA
1-B Slagentangen Tønsberg Vårnes RA*2, Bekkevika RA, Tønsberg RA
1-C Falkensten Horten Holmestrand RA, Falkensten RA*1, Åsgårdstrand RA
1-D Enga Sandefjord Vårnes RA*2, Bekkevika RA, Enga RA*3
1-E Slagentangen Tønsberg Holmestrand RA, Falkensten RA*1, Åsgårdstrand RA, Tønsberg RA
2-A Slagentangen Tønsberg Alle anlegg eksl. Enga RA*3


*1 Inkl. Nykirke RA
*2 Inkl. Andebu RA, Fossnes RA, Høyjord RA
*3 Inkl. Kodal RA
0 – Konseptene betyr at man bygger nitrogenrensing selv, uten å samarbeide
1 – Konseptene innebærer at flere kommuner samarbeider om å bygge nitrogenrenseanlegg
2 – Konseptet innebærer at alle kommunene går sammen om å bygge ett felles 
      nitrogenrenseanlegg. I tillegg kommer et eget nitrogenrenseanlegg på Enga i Sandefjord


Fremdriftsplan

Tabell som viser fremdriftsplanen - Klikk for stort bildeFremdriftsplan per august 2024

 


Aktuelle plasseringer av renseanlegg og traseer

Kartet viser aktuelle plasseringer av renseanlegg og mulige traséer for ledninger.  - Klikk for stort bildeKartet viser aktuelle plasseringer av renseanlegg og mulige traséer for ledninger. Bakgrunnskart: Norgeskart

 

Holmestrand RA-Falkensten RA (Horten)-Åsgårdstrand RA-Slagentangen RA-Vallø RA-Vårnes RA (Sandefjord nord)-Bekkeviks RA (Færder)-Enga RA (Sandefjord sør).