- Dette var snadder, far!

Stettglass, sugerør og spennende smaker. Vi inviterte fire pensjonister med til Foyn bar & restaurant for å teste ut alkoholfrie drinkalternativer.

De fire "testerne" sitter i en sofagruppe. Det er smil og god stemning.  - Klikk for stort bildeSMAKFULLT: Helge, Gerd, Tomm og Britt Jorunn var begeistret for «Moctailsene» som ble servert. Per Christian Hestnæs
Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken ble publisert i magasinet "Endelig voksen". 

Les magasinet her

 

- Denne må jo være kjempegod på en varm sommerdag! Hvis jeg hadde fått servert denne ute, hadde jeg ikke savnet alkoholen i det hele tatt, sier Kjell Gran.

Han nipper til en gul drink basert på sitron og pasjonsfruktpuré, og inviterer kona Gerd og venneparet Tomm og Britt Jorunn Olsen til en skål. Ingen av dem er spesielt bevandret i alkoholfrie drinker, men syns det var spennende å få teste ut mocktails.

- Dette var veldig godt, og det blir jo litt mer fest med en gang når man får det servert i et fint glass. Jeg kunne gjerne kjøpt en sånn ute, sier Britt Jorunn.

- Jeg kunne kjøpt to, svarer Gerd.

- Måteholdne

De fire pensjonistene liker å kose seg. Ingen av dem er avholdsfolk, men alle har et bevisst forhold til alkohol.

- Jeg syns det har vært greit å droppe alkoholen når vi har hatt barn i huset. Når vi har hatt selskap der barn har vært tilstede, har vi gjerne laget en alkoholfri punsj med ulike juser og Farris, forteller Britt Jorunn.

Også Tomm er bevisst på at alkohol bør nytes med en viss varsomhet.

- Nå begynner jo både Kjell og jeg å bli det de kaller aldrende menn. Da må man være litt bevisst med tanke på ulike sykdommer og den slags. I tillegg sover man jo dårligere om natta hvis man drikker alkohol, sier han.

- Enkle smaker

Det er Marcus Nylund som har mikset drinkene som de fire pensjonistene får smake. Han er bar manager på Foyn bar & restaurant, og forteller at man bør velge enkle smaker hvis man skal lykkes med alkoholfrie drinker.

- Når folk bestiller alkoholfrie drinker, er det mange som ønsker alkoholfrie versjoner av drinker som vanligvis serveres med alkohol. Det blir ikke alltid så godt, fordi spriten som benyttes er utgangspunktet for hele smaksopplevelsen, sier han.

Bartender blander drinker - Klikk for stort bildeUTFORDRING: - Det blir en litt annen utfordring å lage drinker uten alkohol, sier bar manager Marcus Nylund. Per Christian Hestnæs

Han mener resultatet blir bedre hvis man fokuserer på de alkoholfrie ingrediensene, og lar disse være utgangspunktet for miksen.

- Hvis man bruker ingredienser med enkle, rene smaker, blir det ofte et godt resultat. Så handler det jo om å finne smaker som passer sammen. Jordbær og basilikum, for eksempel. Det er jo en himmelsk kombinasjon, sier han.

 

Bilde av rosa drink.  - Klikk for stort bildeBlueberry Queen Per Christian Hestnæs

Blueberry Queen

12 cl blåbær-/bringbærsaft
4 cl sitronjuice
1 cl vaniljesukkerlake

Rist i en shaker, sil over i et GT-glass
Dekorer med blåbær og bringebær

Terningkast: 
Kjell: 5
Gerd: 4
Tomm: 6
Britt Jorunn: 5

 

Bilde av blank drink - Klikk for stort bildeFlower Power Per Christian Hestnæs

Flower Power

4 cl sitronjuice
2 cl hylleblomstsirup
1 cl sukkerlake
6-8 mynttblad

Rist i en shaker, sil over i et vinglas.
Topp med hylleblomsttonic
Dekorer med mynte og sitron

Terningkast: 
Kjell: 6
Gerd: 4
Tomm: 6
Britt Jorunn: 6

 

Gul drink - Klikk for stort bildeSweet Passion Per Christian Hestnæs

Sweet Passion

Bland sammen
 4-5 sitronskivor
2cl sukkerlake
1 cl pasjonsfruktpuré
Knust is i ett highballglas
Topp med Galvanina sitron

Terningkast: 
Kjell: 6
Gerd: 5
Tomm: 5
Britt Jorunn: 6

 

Drink som er laget i en sort kaffekopp - Klikk for stort bildeSummer in a cup Per Christian Hestnæs

Summer in a cup

4 cl jordbærpuré
4 cl limejuice
2 cl sukkerlake
6-8 basillikumblad

Risk i en shaker, sil over i en kaffekopp med en skje balsamico
Dekorer med jordbær og basilikumblader.

Terningkast: 
Kjell: 5
Gerd: 6
Tomm: 4
Britt Jorunn: 5

 

 

 

Alkohol – til glede og besvær

- Man skal selvfølgelig kunne kose seg selv om man blir eldre, men man bør samtidig være oppmerksom på at kroppen reagerer annerledes på alkohol enn før, sier læring- og mestringskoordinator Hilde Trandokken.

Bilde av dame som smiler utendørs - Klikk for stort bildeHilde Trandokken, læringsog mestringskoordinator.

 

En øl til maten eller et glass vin på fredagskvelden. For mange bidrar alkohol til kos, hygge og økt livskvalitet, men for noen kan alkoholen også by på problemer.

- Det er viktig å kose seg, men det er veldig individuelt hvordan kroppen reagerer på alkohol. Når man blir eldre, vil noen oppleve at kroppen reagerer annerledes enn før. Selv om man tålte et par enheter uten problem da man var yngre, kan kroppen håndtere det dårligere når man blir eldre, sier Hilde Trandokken.

- Vær bevisst

De aller fleste eldre lever gode liv, og de aller fleste har et bevisst forhold til alkohol og andre rusmidler. Trandokken tror likevel at alkohol for noen kan bli en erstatning for et tapt sosialt nettverk.

- Vi vet jo at en del eldre dessverre opplever ensomhet og sosial isolasjon. Noen føler kanskje at de faller litt utenfor, og noen har også bevegelsesutfordringer som gjør det vanskelig å komme seg ut. Da kan man føle at alkohol gir en glede i hverdagen, men for noen kan den gleden bli kortvarig, sier hun.

Hun advarer mot å tro at alkohol vil hjelpe mot problemer som ensomhet, depresjon og angst.

- Man må ikke tro at alkohol løser noe. Utfordringer forsterkes ofte med rus. Hvis man er ensom og føler seg isolert, bør man heller be om hjelp. Det vil alltid være mulig å finne aktiviteter hvor man møter folk. I Tønsberg har vi jo mange fantastisk fine tilbud, både i kommunal regi og i regi av frivilligheten, sier hun.

Tåler mindre

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at den eldste delen av befolkningen drikker alkohol oftere enn yngre, men at yngre oftere drikker store mengder. Trandokken tror en del eldre kunne hatt godt av å bli mer bevisst på hvor ofte de inntar alkohol – ikke minst fordi kroppen tåler mindre alkohol enn før.

- Det er som sagt individuelt hvordan kroppen reagerer, men når blir eldre har man både mindre væske i kroppen og dårligere evne til å skille ut alkoholen. Det betyr at man kan bli mer påvirket av samme mengde alkohol, og at rusen kan være lenger. I tillegg får mange eldre svekket balanse og dårligere muskelstyrke. Det betyr at både risikoen for fall og konsekvensene av å falle kan bli større, sier hun.

Hun oppfordrer spesielt mennesker som går på medisiner til å være varsomme.

- Når eldre mennesker får utfordringer med alkohol, er det ofte i kombinasjon med medisiner. Alkoholen kan bidra til at medisinene får svekket effekt eller en annen effekt enn de er ment å ha, og medisinene kan bidra til at effekten av alkoholen blir forsterket. Man skal ikke ha dårlig samvittighet for å unne seg en øl eller et glass vin, men det er viktig å være bevisst når man samtidig går på medisiner. Derfor kan det være lurt å høre med fastlegen om medisinene kan kombineres med alkohol, sier hun.