Du bør kunne klare deg selv i minst tre døgn

Har du tenkt over om det du har i skuffer og skap er nok til å at du klarer deg i tre dager dersom strøm og vann blir borte? Det er det som er budskapet for Egenberedskapsuka 2022.

Mann som ser hva han har i skapet - Klikk for stort bilde Foto: G. Røkeberg/DSB  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Du vil nok se at du har mye av det du trenger, men kanskje en titt på gi noen gode råd om hva som anbefales. Målet med Egenberedskapsuka 2022, som gjennomføres 31. oktober – 6. november, er å gjøre oss bedre rustet på å stå imot kriser, kommunalsjef for eiendom og tekniske tjenester i Tønsberg kommune Jan Eide. 

Han påpeker at denne kampanjen ikke er ny i år, men en viktig påminnelse hvert år. Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

– Vi har sett eksempler på at for eksempel ekstremvær har gjort hus strømløse i perioder. Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Eide.

Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.


Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst tre døgn.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?
Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som cybertrusler og mer ekstremvær. Dette kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.

Bilde av det som er listet opp på egenberedskapsplanen - Klikk for stort bilde Foto: Gaute Gjøl Dahle/DSB