Eldreomsorg i Tønsberg kommune

Illustrasjonsbilde av en eldre dame i rullestol, og en pleier som holder hånden på skulderen hennes.  - Klikk for stort bilde

NRK-dokumentaren «Brennpunkt» har gjort inntrykk på mange. I to episoder som omhandler kommunal eldreomsorg, har de avdekket tilfeller der eldre mennesker ikke har fått den hjelpen og omsorgen de har behov for. Vi forstår at både pasienter og pårørende kan bli engstelige etter å sett disse programmene.   

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pressen har et viktig samfunnsoppdrag. Det er deres jobb å avdekke kritikkverdige forhold i kommunenes helsetjenester, og vi er glade for at uverdige forhold blir avdekket og belyst. Det som kommer frem i dokumentaren gjør inntrykk på alle – også på ansatte og ledere i helsesektoren. 

Har du behov for å si ifra? 

Tønsberg kommune har ansvar for å levere god omsorg og gode tjenester til sine innbyggere. Vi har gode rutiner for å ivareta kvaliteten i de tjenestene vi leverer, og har iverksatt flere tiltak for å redusere sårbarheten i eldreomsorgen. 
 
Likevel vet vi at det noen ganger kan svikte. Vi ønsker å høre fra deg hvis du eller noen du er pårørende til har opplevd at innholdet i tjenesten ikke har vært god nok, eller hvis tjenesten har blitt utøvd på en måte som ikke er tilfredsstillende. Du har også muligheten til å klage på vedtak.

Du kan fylle ut et klage på lenken under, eller kontakte Tjenestekontoret for å få hjelp til å utforme en klage. 

Her finner du skjema for klage på helse- og omsorgstjenester.
Her finner du veiledning for utfylling av klageskjema.

Du har også mulighet til å kontakte Pasient- og brukerombudet. 
Her finner du Pasient- og brukerombudets nettside.

Tjenestekontoret

Postadresse
Tjenestekontoret
Postboks 2410
3104  Tønsberg
Telefon:  33 34 87 30 (Telefontid 10.00 - 14.00)

E-post: postmottak@tonsberg.kommune.no

Hvordan er det i Tønsberg? 

I Tønsberg kommune har vi mange hundre ansatte som brenner for å gi eldre hjemmeboende og på sykehjem så god hjelp og oppfølging som mulig. Men alle kommuner i Norge har sider ved eldreomsorgen som vi må jobbe med kontinuerlig. Det gjelder også i Tønsberg.
 
Nok personell og kompetanse er en utfordring. Dette øker sårbarheten i eldreomsorgen. I Tønsberg jobber vi for å beholde de ansatte vi har, og for rekruttere nye, flinke folk til tjenestene våre.
Vi blir stadig flere eldre i samfunnet vårt. Dette er en nasjonal utvikling som merkes i alle kommuner, og dette bidrar til å legge press på helsetjenestene våre. 

Dette utfordrer kommunene til å tenke nytt. Alt fra byggeplaner og etablering av helsehus og sykehjemsplasser til aktivitetstilbud og nye hjelpemidler har betydning for en bærekraftig folkehelse.

Undersøkelser viser at de fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig når de blir eldre. Det er et mål at folk skal være i stand til å klare seg lengst mulig i egen bolig, og kommunen kan bidra til dette på flere ulike måter. Samtidig skal man kunne være trygg på at man også får et tilbud den dagen man ikke lenger er i stand til å klare seg hjemme. 

Litt mer om dagens eldreomsorg i Tønsberg

Tønsberg har flere tiltak for å redusere sårbarheten i eldreomsorgen.

  • I Hjemmetjenesten har alle en primærkontakt som følger opp tjenestene du får. Alle  som har hjemmesykepleie kartlegges i forhold til ernæring. Dette følges opp med vekt og ernæring ut fra den enkeltes behov.  
  • Velferdsteknologi er hjelpemidler i Hjemmetjenesten som kan øke den enkeltes mulighet til å mestre hverdagen og bo i eget hjem. Medisindispensere kan være et godt hjelpemiddel for de som forstår å bruke dem. Der det ikke fungerer, setter vi inn personbistand.  
  • Mennesker med demensdiagnose får en tettere oppfølging og færre ansatte å forholde seg til 
  • Vi har startet en pilot for å tilby avlastningstilbud til unge med demens.
  • Vi har egne bofellesskap for personer med demens, og egne avdelinger for personer med demens på sykehjem.
  • Vi har nettopp åpnet Hogsnes Helsehus med 88 plasser fordelt på 14 avdelinger, og her tilbys både lang- og korttidsopphold. God helsehjelp, allsidighet, samhold og livsglede er akkurat like viktig der som ved alle de andre sykehjemmene våre. På sikt utvides kapasiteten ved helsehuset til 120 plasser.
  • Vi satser på nærledelse og vi har mange dyktige medarbeidere.
  • Vi samarbeider med frivilligheten om å gi aktivitetstilbud til eldre, for å forhindre utenforskap og ensomhet.  

Ønsker du å vite mer om tjenestene våre? 

Her finner du en brosjyre som viser det helhetlige helse- og omsorgstilbudet i Tønsberg kommune.