- Jeg ønsker å være en lagleder

- Jeg er så stolt av alt det solide arbeidet som gjøres i kommunen, men vi må bli enda flinkere til å jobbe sammen som et lag for å møte de utfordringene som ligger foran oss, sier Mette Vikan Andersen. 1. august tiltrer hun som kommunedirektør i Tønsberg kommune. 

Portrettbilde av Mette Vikan Andersen - Klikk for stort bildeMette Vikan Andersen har sin første dag på jobb som kommunedirektør 1. august.

Hun er utdannet vernepleier, og har lang erfaring fra ulike lederjobber i kommunal sektor. 54-åringen har blant annet vært kommunalsjef for både oppvekst- og helsesektoren i Tønsberg kommune, og nå klatrer hun helt til topps og blir øverste leder for over 4.500 ansatte. 

- Jeg liker å lede andre, og jeg er en leder som liker at det kommer ideer og initiativ fra organisasjonen om nye måter å løse oppgavene våre på. Samfunnet rundt oss er i kontinuerlig endring, og da må vi som kommune også være villig til å endre oss, sier Mette Vikan Andersen. 

Den nye kommunedirektøren trives best med mange baller i luften samtidig, og hun vil gjerne at folk kaster baller i hennes retning. 

- Jeg tror at en av mine styrker, er evnen til å iverksette og sette gode ideer ut i live. Jeg heier på gode initiativ, og jeg ønsker å videreutvikle kulturen for innovasjon og nytenking i kommunen vår. Vi er et stort lag med kommunefolk i Tønsberg kommune, og vi har et felles oppdrag om å levere gode tjenester til innbyggerne uavhengig av hvor i kommunen vi er ansatt. Det lykkes vi best med hvis vi klarer å jobbe sammen som et lag, og så er det min jobb å være laglederen.
 

Sammen

Vikan Andersen overtar ansvaret for en veldrevet kommune. Innbyggertallet vokser jevnt og trutt, kommunen gjør det godt i mange nasjonale målinger, og økonomien er under kontroll. Samtidig vil endringer i befolkningen og økende behov for kommunale tjenester by på visse utfordringer fremover. 

- Vi blir stadig flere eldre i samfunnet vårt, og vi ser at behovet for tjenester øker både i helse- og oppvekstsektoren. Dette er nasjonale utviklingstrekk, og ikke noe som bare rammer Tønsberg. Men i møte med denne utviklingen, trenger vi nytenking. Vi må for eksempel våge å satse på tidlig innsats både i eldreomsorgen og i oppvekstsektoren for å redusere behovet for tyngre og dyrere hjelpetiltak på sikt. Dette vil være positivt, både for kommunen og for den enkelte som mottar tjenestene, sier Vikan Andersen.

Hun vil også jobbe aktivt for at kommunen i enda større grad skal klare å jobbe sammen på tvers av sektorer, og at kommunen skal styrke samarbeidet med innbyggere, næringsliv og frivillighet. 

- Alt henger sammen med alt. «Sammen skaper vi en nytenkende, trygg og bærekraftig kommune» er en setning som blir brukt sammen med kommunens visjon, og for meg er ordet «sammen» helt sentralt. En åpen kommune som legger til rette for et blomstrende næringsliv, frivillig innsats og et levende kulturliv, vil være en kommune som legger til rette for en positiv samfunnsutvikling som er bra for alle, sier hun. 
 

- Må bygge merkevare

For kommunen er helt avhengig av at også næringslivet i Tønsberg lykkes. 

- Vi har en trygg økonomi i Tønsberg kommune, men gang på gang har kommunebudsjettet blitt reddet av at skatteinntektene har blitt større enn forventet. Det har sammenheng med at vi opplever en relativt stor befolkningsvekst, og det har igjen sammenheng med at folk har muligheten til å få seg trygge, gode jobber i Tønsberg. Derfor er det helt avgjørende at vi også i fremtiden klarer å være en kommune som er attraktiv å etablere seg i for både innbyggere og bedrifter. For å klare det, må vi fortsette med merkevarebyggingen av Tønsberg som en god bosteds- og næringskommune, sier Vikan Andersen. 

Hun mener at også kulturlivet og frivilligheten er helt avgjørende for at Tønsberg kommune skal være en gode kommune å bo i.   

- Kulturaktørene i kommunen vår skaper mening og gode opplevelser for folk, og frivilligheten gjør en uvurderlig innsats for å skape gode fellesskapsarenaer for innbyggerne våre. Mennesker har ikke bare behov for mat på bordet og en jobb å gå til. Vi har også behov for å være en del av et fellesskap og kjenne at vi hører til. Det er mye god folkehelse i kultur, sier hun. 
 

Takker Egil Johansen

Mette Vikan Andersen overtar jobben som kommunedirektør etter Egil Johansen. Johansen hadde først ansvar for sammenslåingen av Re og Tønsberg til én kommune, og tiltrådte som rådmann i den nye, sammenslåtte kommunen i 2020. Nå går han av med pensjon. 

- Jeg vil si tusen takk til Egil for fantastisk innsats, både med sammenslåingen og med å lede den nye kommunen fra 2020 og frem til i dag. Han har gjort en solid jobb med å bygge organisasjon, og ikke minst med å sikre kommunen en mer robust økonomi. Nå skal vi som er igjen utvikle kommunen videre, og så ønsker jeg Egil alt godt i en litt roligere tilværelse som pensjonist, sier hun.