Nytt vanntåkeanlegg kan redde liv

Bilde av vanntåkedyse som sprøyter ut vanntåke i en leilighet. - Klikk for stort bildeBranningeniør Jan Tore Dilling, Erlend Høydalsmo Nilsen fra Firesafe og ordfører Anne Rygh Pedersen.

- De som bor i kommunale boliger skal være trygge, og vi tåler ikke en dødsbrann i våre egne boliger, sier ordfører Anne Rygh Pedersen. I dag fikk hun demonstrert det nye vanntåkeanlegget som er installert i 28 boenheter i Tjeldeveien på Nes. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Nå har det blitt enda tryggere å bo i rekkehusene i Tjeldeveien.

Glo fra en sigarett, feil på et elektrisk apparat, eller et stearinlys som ikke slukkes. Det er mye som kan føre til brann i en bolig, og når flammene først tar tak er tiden en kritisk faktor.

- Forskningen er tydelig på at det er forskjell på å forebygge en bygningsbrann og en dødsbrann. Bygningsbrannen starter på kjøkkenet, badet, eller teknisk rom, og da klarer folk ofte å komme seg ut. Dødsbrannen starter kroppsnært, med røyking eller åpen flamme. Da rekker ikke folk å komme seg ut, sier Jan Tore Dilling.  

Han er branningeniør og rådgiver innen brannsikkerhet i Tønsberg kommunale eiendom. Han er opptatt av at det må velges løsninger som er tilpasset boligen og dem som bor der. 

- Vi blir stadig flere eldre i samfunnet vårt, og folk skal bo hjemme lenger. Vi må tenke annerledes når det er stadig flere syke folk som bor hjemme, og vi må finne løsninger som gjør det trygt å bo hjemme selv om det ikke folk i umiddelbar nærhet som kan hjelpe deg å evakuere hvis det oppstår en brann, sier han.

- Øker sjansen for overlevelse

Da kommunen skulle skaffe nytt brannsikringsanlegg til 28 boenheter i Tjeldeveien, ble det vurdert om et tradisjonelt sprinkelanlegg ville være godt nok til å redde liv i en typisk dødsbrann. Svaret var nei, og dermed begynte man å se på alternativer. 

- Løsningen ble å sette inn vanlige vanntåkedyser i de rommene der bygningsbranner vanligvis oppstår, og detektorstyrt vanntåke i de rommene der folk oftest omkommer i brann. På en måten øker vi mulighetene for at de menneskene kommunen bosetter, som kanskje er rullestolbrukere eller lite mobile, vil overleve de første, kritiske minuttene av en brann, forteller han. 

Også Rolf Søtorp, leder av brannvernforeningen, og brannsjef Per Olav Pettersen var med på demonstrasjonen.

I boligen der anlegget ble demonstrert, er det installert to vanntåkedyser i stue og soverom, og to detektorer som begge må utløses for at anlegget skal aktiveres. 

- Anlegget er også veldig fleksibelt, og vi kan gjøre tilpasninger etter hvem som bor i den enkelte leiligheten, sier han. 

Fornøyd ordfører

Hver dyse sprøyter ut åtte liter vanntåke i minuttet.

Ordfører Anne Rygh Pedersen måtte søkte dekning på utsiden da vanntåkeanlegget ble demonstrert, men hun var strålende fornøyd med det hun fikk se.

- Dette er spennende. Jeg vil si takk både til våre folk i kommunen og til Firesafe som har levert anlegget og vært med på nytenkingen sammen med oss, sier hun. 

Hun forteller at politikerne i Tønsberg har et genuint engasjement for brannsikkerhet, og at to av de politiske utvalgene ville delta i en workshop da forebyggende plan skulle utarbeides sammen med brannvesenet. 

- Vi har ansvar for at de menneskene kommunen bosetter har det trygt, og derfor har vi bevilget ganske mye penger til brannsikkerhet. I tillegg har vi gode fagfolk i kommunen, og et godt samarbeid med brannvesenet knyttet til forebygging, sier hun.