Rådhusgata i rute

Jan Olav Stein

- Vi følger fremdriftsplanen, og tar sikte på å få gata ferdigstilt før sommeren, sier prosjektleder Jan Olav Stein. Nå krysser han fingrene for at en streng vinter ikke skal stikke kjepper i hjulene. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det jobbes på spreng i Rådhusgata, og etter planen skal arbeidet være sluttført før sommeren 2023. 

Bildet av telt nederst i Rådhusgata. - Klikk for stort bildeArkeologer i arbeid.

- Vi er i gang med å støpe vannarrangementene som skal etableres i midten i gata, og er samtidig i gang med å klargjøre for å legge steindekket på toppen. I tillegg er vi nå er vi i innspurten med de arkeologiske utgravingene. Arkeologene har reist et telt nederst i gata slik at arbeidet kan fortsette gjennom vinteren.  Der teltet er satt opp skal vi grave oss ganske dypt ned for å få ned en betongkulvert som skal utgjøre et teknisk rom, forteller Jan Olav Stein. 

En kald og krevende vinter kan føre til at prosjektet blir forsinket, men Stein håper at værgudene spiller på lag. 
- Snart skal vi begynne å legge toppdekket og ferdigstille gata. Da starter vi øverst og jobber oss nedover til vi er omtrent halvveis, før vi begynner nederst. Målet er å få ferdigstilt øverste del i løpet av februar, sier han. 

- Spennende funn

Når man setter spaden i jorda midt i Norges eldste by, må man ha arkeologer med på laget. Hanne Ekstrøm Jordahl ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) forteller at gravearbeidene i Rådhusgatene har gitt flere interessante funn. 
- Vi har funnet rester etter en allmenning under den nåværende Rådhusgaten med en datering til vikingtiden eller tidlig middelalder, og rester etter middelalderens hovedgate under dagens Storgaten. Vi har også funnet bygningsrester utført i lafteteknikk datert til år 1176, og en relativt stor middelaldersk latrine, forteller hun.
Arkeologene har også funnet en gårdsplass med brønn hvor dekket rundt blant annet bestod av en gjenbrukt dør fra middelalderen.

Renere kanal

Målet med å ruste opp Rådusgaten er å skape et attraktivt byrom og gi gata et visuelt løft, men prosjektet handler også om å separere overvann og spillvann.      
- I dag føres overvann og spillvann i samme rørsystem, og kapasiteten er for dårlig ved store nedbørsmengder. Dermed kan spillvann ende opp i kanalen når det regner. Nå skal overvannet håndteres på overflaten, og dette vil gi økt kapasitet i rørene og mindre forurensing i fjorden og kanalen, forteller Stein.