Skal aksjonere mot ulovlige leiligheter

Anne Hekland

Har du en utleiebolig som ikke er godkjent? Da kan du risikere å få kommunen på tilsyn i september – men hvis du tar grep nå, kan du slippe overtredelsesgebyr!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når vi aksjonerer mot ulovlige leiligheter, er det først og fremst brannsikkerheten vi er opptatt av. Vi har ikke noe ønske om å skape problemer for folk, men det er viktig at det ikke bor mennesker i boliger som kan være potensielle brannfeller, sier virksomhetsleder Anne Hekland i Tønsberg kommune. 

I høst deltar kommunen i en kampanje i regi av Direktoratet for byggkvalitet, og i perioden fra 4. til 15. september vil det bli gjennomført ekstra mange tilsyn med hybler og leiligheter for å undersøke om disse er lovlig tatt i bruk. 

- Vi vet at noen mennesker bor i leiligheter hvor det er direkte livsfarlig å oppholde seg ved en eventuell brann. Det er viktig å ha tilstrekkelig med rømningsveier, og denne kampanjen handler om å forebygge alvorlige hendelser og ivareta liv og helse, sier Hekland. 

- Mange vet ikke selv

Det er mange boligeiere i Tønsberg kommune som har hybel eller utleiedel i huset sitt. Hekland forteller at en del er usikre på om boenheten i deres bolig er godkjent eller ikke. 

- I etterkant av alvorlige branner har vi opplevd at folk henvender seg til oss for å finne ut om de har alt i orden eller ikke. Noen har kanskje kjøpt et hus med utleiedel, og har ikke selv undersøkt om boenheten er godkjent eller ikke. Dette er det uansett huseiers ansvar å ha kontroll på. Hvis man er usikker, kan man enkelt finne ut av det ved å søke opp eiendommen  på kommunens nettsider, eller ved å ringe kundemottaket på byggesak, sier hun. 

Hvordan foregår et tilsyn? 

Hvis du er en av boligeierne som får besøk av kommunen i september, vil du først få et varsel i form av en telefon eller et brev. 

- Vi gjennomfører ikke tilsyn helt vilkårlig, men undersøker leiligheter og hybler der vi har fått tips om at det kan være brannfarlige forhold eller snakk om ulovlig bruk. Vi får ofte slike tips, både fra innbyggere som er bekymret og fra byggesaksavdelingen som har fått vite om ulovligheter, sier Hekland. 

Tilsynet innebærer at kommunen ber om opplysninger og kommer på befaring. I etterkant blir det skrevet en rapport som beskriver fakta, og som boligeieren får mulighet til å uttale seg om. Det blir også gitt en beskrivelse av hvilke tiltak som må gjøres for at alt skal være i orden. 

- I mange tilfeller er det lite som skal til, og ofte er det bare en søknad som mangler. Da vil man få beskjed om at man må søke, og eventuelt gjøre noen tiltak som må på plass for å oppfylle vilkårene og kravene i forskriften. I andre tilfeller, hvis det er fare for liv og helse, kan vi fatte vedtak om umiddelbart opphør av bruk. Da må de som bor i leiligheten forlate boligen på dagen, sier Hekland. 

Innfører amnesti

Hvis det blir avdekket ulovligheter, kan huseieren også bli ilagt et overtredelsesgebyr. Nå har kommunen imidlertid innført et amnesti i håp om at flere både vil søke om godkjenning og sørge for at boligen de leier ut er trygg og forsvarlig å bo i. 

- Målet vårt er ikke å straffe noen, men å sikre trygge boliger. Derfor sier vi nå at privatpersoner som har ulovlige leiligheter i huset sitt, kan slippe overtredelsesgebyr dersom de rydder opp og får orden i sakene nå. Det forutsetter at de selv initiativ ved å kontakte kommunen, og dette må gjøres innen utgangen av aksjonsperioden 15. september. Og selv om man slipper overtredelsesgebyret, vil man selvsagt være nødt til enten å søke om godkjenning eller gjøre om på bruken, sier Hekland.
 

Undersøk om din leilighet er godkjent på kommunens nettsider. 

Du kan også sende mail til kundemottaket.
Det er viktig at du oppgir adresse, etasje og beskrivelse av leilighet/hybel.