Statssekretær Ellen Rønning Arnesen og ordfører Frank Pedersen koblet opp den nye, digitale hjemmesykepleien.
- I dag er jeg en stolt ordfører. Dette er ikke bare en viktig milepæl for Tønsberg, men et steg fremover for hele landet, sa Frank Pedersen under den offisielle åpningen av den digitale sonen i hjemmesykepleien i dag.
Tønsberg er først i landet med å tilby digital hjemmesykepleie, og mange hadde møtt fram til åpningsmarkeringen på Tønsberg rådhus. En av dem var statssekretær Ellen Rønning Arnesen fra helse- og omsorgsdepartementet.
- Tønsberg kommune har vist hva som skal til, og hvordan man får til god digitalisering i de kommunale helsetjenestene. Dere har tatt et modig valg, og nå håper jeg at flere andre kommuner våger å følge etter. Dere har vist hva som er oppskriften, sa hun, og siktet til god forankring i ledelsen og bred involvering av både tillitsvalgte og ulike fagmiljøer.
- Ett ansikt å forholde seg til
For anledningen er det rigget opp en arbeidsplass for hjemmesykepleien i kommunestyresalen. Helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen og spesialsykepleier Thea Trulsrud skal jobbe i den digitale tjenesten, og har tatt plass foran en skjerm med et webkamera.
- Nå får hun beskjed om at vi ringer, og muligheten til å svare eller avvise anropet, forteller Trulsrud, og etter få sekunder dukker Jorunn (88) opp på storskjermen.
Jorunn er den første pasienten som får tilbud om digital hjemmesykepleie, og har sagt seg villig til å stille opp på en demonstrasjon under åpningen. I første omgang er den digitale sonen i hjemmetjenesten et pilotprosjekt, og det er frivillig for pasientene om de velger å motta digital hjemmesykepleie. Thea Wilhelmsen er sikker på at den digitale tjenesten vil bli et verdifullt supplement til ordinær hjemmesykepleie.
- En av fordelene, er at pasienten får ett ansikt å forholde seg til. I den ordinære hjemmesykepleien kan det være ganske mange forskjellige mennesker innom i løpet av en uke, sier hun.
- Der det er egnet
Miriam Standal er virksomhetsleder i hjemmesykepleien, og har vært prosjektleder for etableringen av digital hjemmesykepleie. Hun tror mange pasienter vil sette pris på et digitalt alternativ, og understreker samtidig at den nye tjenesten ikke skal erstatte ordinær hjemmesykepleie.
- Denne løsningen skal ikke erstatte fysisk kontakt der fysisk kontakt er nødvendig, sier hun.
Også kommunalsjef Frode Hestnes er opptatt av at kommunen må være bevisst på hvem som tilbys digital hjelpe.
- Vi skal bruke det der det er egnet, og ikke bruke det der det ikke er egnet, sier han.
Les mer om digital hjemmesykepleie her.