- Vi hadde over 80 søkere til disse jobbene, forteller Nina Sageie, fagkonsulent på Opplæringskontoret for bilfag i Vestfold.
- Vi intervjuet alle søkerne, og plukket ut 40 ungdommer som får prøve seg i bilfag-yrket nå i høstferien, sier hun.
I løpet av uka får ungdommene prøve ulike deler av faget. Elevene på Bilservice i Tønsberg jobber både med bilservice på lettkjøretøy, bruktbiler og lakkering.
Nina Sageie fra Opplæringskontoret og Raymond Andersen, verkstedsleder på Tønsberg Bilservice.- Vi mangler folk i bransjen, og gjennom en slik uke får ungdommene reell arbeidserfaring og en smakebit på faget som kanskje gjør at de velger den retningen etter hvert, sier Sageie.
Hun forteller at ungdommene får 5000 kr i lønn denne uka, pluss arbeidstøy. Uka avsluttes med buffet for både ungdommer, foresatte og arbeidsgivere på Quality hotell fredag.
Fint å jobbe i høstferien
Tiendeklassingene Gjert, Aron, Lilly, Lukas og Simon kan fortelle at det er fint og meningsfullt å jobbe i høstferien.
- Hadde jeg hatt fri, hadde jeg mest sannsynlig ligget og sovet helt frem til jeg nå er ferdig på jobb, sier Gjert.
- Det er godt å kjenne at man er litt produktiv, sier han.
- Vi er stolte over yrket vårt
Verkstedsleder, Raymon Andersen forteller at de er godt fornøyde med innsatsen til ungdommene så langt.
- De kommer til tida, og bidrar godt, sier han og fortsetter.
- Vi er stolte over yrket vårt, og vi ønsker å vise at vi ikke bare skrur på biler, slik som mange tror. Derfor var det enkelt for oss å si ja da henvendelsen om å ha ungdommer i arbeid kom.
Bidrar med erfaring
Trine Tenvik, næringsrådgiver i Tønsberg kommune forteller at opplæringskontoret for Bilfag tok kontakt med kommunen for å høre om det var mulig med et samarbeid.
- Vi syns ideen var veldig god. At bransjen ønsker å rekruttere flere, og tar kontakt med oss, er et godt utgangspunkt for samarbeid, sier Tenvik. Hun forteller at Tønsberg kommune har en del erfaring fra #Min første sommerjobb, som har kommet til nytte i dette prosjektet.
- Tønsberg kommune arrangerte oppstartsamling for alle ungdommene og arbeidsgivere sammen med opplæringskontoret i Bilfag i Vestfold den 1.oktober. Der hadde blant annet Flyt ledelse foredrag om generasjon Z. Dette er et foredrag som gir begge parter nyttige verktøy for samarbeid på arbeidsplassen, sier hun og forteller at Tønsberg kommune også bidrar med en symbolsk sum i prosjektet.
Investering for fremtiden
Tenvik mener en slik uke er viktig på lang sikt.
- At ungdommene får reel jobberfaring tror vi er positivt. De får lære noe nytt, kjenne på mestring og kanskje viktigst; de får litt hjelp på veien til å velge videre studievei. I Vestfold er det dessverre mange ungdommer som dropper ut av videregående. Dersom vi kan gi ungdommene våre litt mer kunnskap om forskjellige yrker, kan det være med å bidra til at de tar et mer kvalifisert studievalg, avslutter hun.