- Resultatene av Ungdata-undersøkelsen viser at Tønsberg er en god oppvekstkommune. De aller fleste elevene i ungdomsskolen trives og har det bra, og på flere områder gjør Tønsberg det bedre enn landsgjennomsnittet. Samtidig er det noen funn som gir grunn til bekymring, sier Birgitte Søderstrøm.
Hun er ansvarlig for Ungdata-undersøkelsen i Tønsberg kommune. 1185 av kommunens ungdomsskoleelever har svart på spørsmål om alt fra vennskap, skole og fritidsaktiviteter til rus og psykisk helse.
De fleste har en venn
Undersøkelsen viser at de fleste ungdom i Tønsberg har gode venner. Ni av ti har minst én god venn som de kan være fortrolige med.
- I tillegg svarer hele 99 prosent at de har noen å være sammen med i friminuttene. Det tyder på at skolene har gjort en kjempejobb med inkludering. Samtidig er det 8 prosent som forteller at de har vært veldig mye plaget av ensomhet den siste uken, men det er likevel noe lavere enn det nasjonale tallet, sier Søderstrøm.
Tønsberg-ungdommen er også godt fornøyd med både foreldrene sine og lokalmiljøet. Mens de nasjonale tallene viser at 84 prosent er fornøyd med foreldrene sine, svarer 88 prosent av de spurte i Tønsberg det samme. Og mens nasjonale tall viser at 68 prosent er fornøyd med lokalmiljøet sitt, er tallet for Tønsberg hele 75 prosent.
- Vi ser at ungdom jevnt over er mer fornøyd med lokalmiljøet i sentrale byer, men Tønsberg scorer faktisk høyere enn snittet av andre sentrale byer også, sier Søderstrøm.
Psykisk uhelse
Nesten ingen elever i Tønsberg-skolen røyker, få drikker alkohol, og andelen som har forsøkt hasj har holdt seg stabil på rundt 4 prosent gjennom flere år.
- Rusutviklingen er stabil, men vi ser en negativ trend når det gjelder psykisk uhelse. Det er fremdeles en økning i andelen elever som opplever mange psykiske helseplager, og andelen er spesielt høy blant jentene. Mens 8 prosent av guttene har mange psykiske helseplager, har hele 22 prosent av jentene det samme, forteller Søderstrøm.
Hun er også bekymret for at det er større forskjeller både mellom skoler, trinn og kjønn enn ved tidligere undersøkelser.
Viktig styringsverktøy
Ungdata-undersøkelsen er et viktig styringsverktøy for kommunen.
- Denne undersøkelsen gir oss gode svar på hvordan det er å vokse opp i Tønsberg, og synliggjør samtidig hvilke utfordringer vi står overfor. Når vi får resultater på skolenivå, vet vi også ved hvilke skoler og på hvilke trinn det er nødvendig å sette inn spesielle tiltak, sier Søderstrøm.
Resultatene av undersøkelsen skal nå presenteres for både rektorer, politikere, kommuneadministrasjon og elever. Deretter blir elevrådene invitert til å trekke frem temaer som de mener det er behov for å jobbe med frem mot neste elevrådskonferanse.
- Det er elevenes stemme vi ønsker å høre, og vi har gode erfaringer med å jobbe på denne måten. Vi har gode eksempler på at Ungdata-undersøkelsen og prosessen i etterkant har ført til konkrete endringer i Tønsberg-skolen, sier Søderstrøm.
Neste år skal Ungdata-undersøkelsen også gjennomføres ved de videregående skolene i Vestfold og Telemark.
PS: Årets Ungdata-undersøkelse måtte avsluttes av hensyn til koronapandemien før alle skolene hadde rukket å gjennomføre den. Dermed er ikke elever fra Revetal ungdomsskole med i undersøkelsen.
Se nøkkeltallsrapporten fra Ungdata i Tønsberg kommune her. (PDF, 2 MB)