Hvem skal ta avgjørelser på dine vegne?

Hvordan kan du være trygg på at interessene dine blir ivaretatt når du ikke lenger kan ta vare på deg selv? Løsningen kan være å opprette en fremtidsfullmakt!

Bilde av Pernille Huseby Aashammer som står i ei trapp - Klikk for stort bilde

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Endelig voksen, september 2024.  Her kan du lese hele magasinet.


Livet skjer. Det er en ubehagelig tanke, men ulykker og sykdom kan ramme hvem som helst. Du kan selv bestemme hvem som skal ivareta dine interesser og ta avgjørelser på dine vegne hvis du en dag ikke er i stand til det selv. 

- Det kan være lurt å opprette en fremtidsfullmakt mens du fortsatt er frisk og oppegående, sier Pernille Huseby Aashammer.
Hun er fagsjef i justis- og vergemålsavdelingen ved Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, og hun forteller at stadig flere har fått øynene opp for at det kan være lurt å tenke fremover. 

- Noen kaller det et livstestament. Ordningen med fremtidsfullmakt ble innført i 2013, og det har vært en voldsom vekst i antall fullmakter de siste årene. Med en fremtidsfullmakt kan du selv peke ut hvem som skal ta avgjørelser på dine vegne. Du kan velge en person du stoler på, og du bestemmer selv hvor vide fullmakter vedkommende skal ha, sier hun. 

- Det er du som bestemmer

En fremtidsfullmakt er en privatrettslig ordning. Det er flere formelle krav som må være oppfylt for at fullmakten skal være gyldig, men innholdsmessig kan det være store variasjoner. 

- Noen er veldig generelle, mens andre velger å være veldig spesifikke og har punktlister som forteller hvilke avgjørelser den som får fullmakten kan ta. Det er også mulig å peke på flere personer, og si at den ene for eksempel skal ha ansvar for økonomiske disposisjoner, mens den andre skal ta seg av alt som har å gjøre med helse og personlige forhold, sier Aashammer. 

I fremtidsfullmakten kan du legge de føringene du selv vil. Du kan for eksempel gi fullmakt til å betale regninger, forvalte sparepengene og styre hele økonomien, men samtidig presisere at hytta ikke skal selges – eller du kan fortelle hvem som skal motta bursdagsgaver og julegaver fra deg i fremtiden, og hvor mye de skal få. 

- Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Det er viktig å tenke godt igjennom hvilken fullmakt du ønsker å gi, men du kan endre fullmakten eller trekke den tilbake når som helst. Poenget er at det er din fullmakt, og den skal dekke det du vil at noen skal bistå deg med, sier Aashammer.

Vurder advokathjelp

En fremtidsfullmakt kan ha ulike former, men det er visse krav som må være oppfylt for at den skal være gyldig.

- Den må være signert av to vitner som har fylt 18 år, og som er i stand til å forstå betydningen av å undertegne som vitner. Den som gis fullmakt kan ikke selv være vitne, og det kan heller ikke dennes nærmeste familie, sier Aashammer. 
 

Det må gå klart fram at dokumentet er en fremtidsfullmakt, og at den er tenkt å ha en fremtidsvirkning. Det betyr at fullmakten må være tydelig på at den skal gjelde etter at du har blitt så fysisk eller mentalt svekket at du ikke lenger selv greier å ivareta interessene dine innen de områdene fullmakten regulerer. 

- Det er ikke nødvendig å kontakte advokat for å lage en fremtidsfullmakt, men mange velger å gjøre det for å være sikre på at alt gjøres riktig. Mange advokater har mye erfaring med dette, og ofte operer de med fastpris. Man kan også finne mange gode eksempler på fremtidsfullmakter på nettet, hvis man ønsker å se hvordan andre har gjort det, sier Aashammer.

Når fullmakten er signert, helst i to eksemplarer, er det viktig at den oppbevares trygt. 

- De fleste håper jo at fremtidsfullmakten blir et dokument som man bare kan legge i en skuff og aldri trenge å ta fram igjen. Men hvis det blir behov for å ta den i bruk, er det viktig at man har tilgang på originaldokumentet. 

Ikke vent for lenge

En fremtidsfullmakt trer automatisk i kraft når situasjonen tilsier det. 

- Da må fullmektigen gi beskjed til den som har gitt fullmakten om at han eller hun begynner å bruke den. Da skal man også si ifra til andre nærstående, sier Aashammer.

Når man anser at fullmakten trer i kraft, kan man også stadfeste ikrafttredelsen ved å sende den til statsforvalteren. 

- Det er ingen krav om at den sendes til oss, men ved eiendomssalg krever kartverket at fullmakten er stemplet av statsforvalteren. Da vurderer vi ikke innholdet i fremtidsfullmakten, men sjekker at formkravene er oppfylt og stadfester at den har trått i kraft.
Aashammer mener alle bør vurdere å opprette en fremtidsfullmakt, og hun har egentlig bare ett råd til dem som vurderer det; 

- Ikke vent for lenge.


Hva skjer uten fremtidsfullmakt? 

Hvis du kommer i en situasjon der andre mennesker må ta avgjørelser på dine vegne uten at du har skrevet en fremtidsfullmakt, vil statsforvalteren oppnevne en verge. 

- Familien din vil få representasjonsrett, og vil ha fullmakt til å betale regninger for deg og representere deg i mange sammenhenger. Men det ligger til Statsforvalteren å velge hvem som skal være verge når det er behov for det. Vi vil primært velge en som er nærstående, men det er jo noen som ikke har noen nærstående som kan påta seg den oppgaven, sier Pernille Huseby Aashammer. 

I noen familier kan det også være så mye konflikter at det kan skape mer ro hvis en utenforstående oppnevnes som verge. 

- Vi har en liste med personer som påtar seg oppdrag som verger. Det er viktig å understreke at verge er en beslutningsstøtteordning. Det handler altså ikke om tvang, og er ikke noe som er skummelt, sier Aashammer.