Hvordan startet din karriere i kommunen?
Jeg startet rett etter utdanning som rådgiver idrett i Vest-Agder fylkeskommune. Etter fem år der, flyttet jeg fra Kristiansand til Holmestrand og fikk en tilsvarende jobb i Akershus fylkeskommune. Jeg søkte deretter på stilling som rådgiver idrett i Tønsberg kommune. Jeg hadde alltid sagt at jeg aldri skulle jobbe i en kommune, da det virket hektisk og omfattende, men jeg var også nysgjerrig på hva som faktisk foregikk der. Jeg lurte på hvorfor det var så travelt og hvorfor ting tok tid. Jeg fikk jobben i 2015 og stortrives. Etter kommunesammenslåingen var jeg heldig å få stillingen som tjenesteleder med ansvar for idrett og friluftsliv, noe jeg trives veldig godt med.
Hva drømte du om å bli da du var barn?
I dette intervjuet møter du ...
Anders Nygaard
Anders er tjenesteleder for idrett og friluftsliv.
Tidligere intervjuer:
Som barn ville jeg bare ha det gøy og bygge med LEGO. Jeg ønsket ikke å sitte på et kontor og jobbe sene kvelder. Jeg ville heller ikke se på sport på TV. Når det var sport på TV, gikk jeg heller ut og drev med den sporten som ble vist og hadde det veldig gøy med det.
Hvorfor valgte du en jobb i det offentlige fremfor en jobb i privat næringsliv?
Det har nok med en del tilfeldige valg å gjøre blant annet gjennom studiene og praksis i det offentlige.
Under studiene ville jeg bare ha det gøy, akkurat som i barne- og ungdomsårene. Jeg drev aktivt med ishockey og fotball og valgte derfor å studere idrett, da det var morsomt.
Jeg valgte videre å gå det som het trenerstudiet og tenkte å åpne et treningsstudio og gjøre karriere i den bransjen. Om jeg skulle gått videre fra andre året måtte jeg til Oslo for å fullføre bacheloren. Jeg ble i Bø. Det var der det var gøy på landet, og satset på idrettsadministrasjon og ledelse. Her fikk jeg mitt «kall» gjennom praksis i Vestfold fylkeskommune. Jeg ble fascinert av arbeidet med anleggsbygging, finansiering og utforming.
Å jobbe med det jeg elsket – å skape anlegg for bevegelse, var midt i blinken. For å sikte meg videre inn på den type jobb så gikk jeg videre på master og skrev på oppdrag fra fylkeskommunen som jeg hadde vært i praksis hos. Jeg skrev da om kreative nærmiljøanlegg. Det passet meg perfekt.
Hva er det beste med jobben din?
De svært varierte oppgavene. Være ute på befaringer og se på mulige løsninger for å bygge gode anlegg for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet. Samarbeidet med frivilligheten som viser stor begeistring og engasjement. Jeg føler at jeg kan bidra. Vi har et fantastisk arbeidsmiljø, både i mitt team og i virksomheten generelt. Det er stor takhøyde, åpenhet og raushet, og jeg har det rett og slett kjempegøy.
Kan du peke på noen gode grunner til å velge en karriere i det offentlige?
Jeg synes det er veldig spennende å jobbe i det offentlige fordi man får en dypere forståelse av hvordan samfunnet fungerer. Mange har fordommer om det offentlige kontra det private, men de forstår ikke hvor mange ulike oppgaver det offentlige skal løse med begrensede ressurser. Man må være kreativ og bruke alle tilgjengelige ressurser for å oppnå de beste resultatene. Etter snart 15 år i det offentlige opplever jeg sjelden en kjedelig dag eller en dag uten utfordringer.
Finnes det en fordom eller et inntrykk av jobb i kommunen som du har lært at ikke stemmer?
Jeg hadde noen fordommer selv før jeg begynte i kommunen: «Hektisk, travelt og omfattende. At det går treigt i kommunen». Ja, det er hektisk og travelt, og ting kan gå tregt noen ganger, men det er også mange spennende saker og problemstillinger å håndtere. Beslutninger må tas, og interne runder gjennomføres for å finne de beste løsningene for innbyggerne. Noen ting tar lang tid, mens andre går på rekordfart. Selv om vi ikke kan hjelpe alle, gjør vi vårt beste, og jeg mener Tønsberg har vært gode på dette så lenge jeg har jobbet her.
Hvis du kunne gjennomføre ett prosjekt i vår kommune – helt uten budsjettbegrensninger – hva hadde det vært?
Jeg vil bygge det mest spennende og innbydende svømmeanlegget, så attraktivt at alle vil bruke det, hele tiden.