- Jeg må jo ha noe å gjøre

I juni la tidligere rådmann Trond Wifstad en lang yrkeskarriere bak seg, og gikk ut døra på Tønsberg rådhus som lykkelig pensjonist. Nå vil han engasjere seg som frivillig på Re helsehus. 

Bilde av Trond Wifstad - Klikk for stort bilde

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Endelig voksen, september 2024.  Her kan du lese hele magasinet.

- Jeg hadde ikke et snev av mistanke. Jeg var helt uforberedt, sier Trond Wifstad. 

Han snakker om noe som skjedde i kommunestyresalen på Tønsberg rådhus 12. juni. Han hadde nettopp gått av med pensjon, men kommunedirektør Mette Vikan Andersen hadde lurt ham til å være til stede under vårens siste kommunestyremøte. Der ble han kalt frem av ordfører Frank Pedersen, som overrakte ham KS’ hedersmedalje; en hedersbevisning som tildeles politikere og ansatte som har gjort en fortjenstfull, samfunnsgagnlig innsats av særlig betydning for sin kommune. 

- Jeg er både stolt og ydmyk over å få den medaljen. Jeg tolker det som en anerkjennelse for at man har gjort en allright jobb, sier Wifstad.

Tiden i Re

Trond Wifstad la en lang karriere i kommunesektoren bak seg da han ryddet kontoret og forlot yrkeslivet før sommeren. Han har vært både kommunalsjef og kontorsjef, og han var rådmannen i Re nesten hele kommunens levetid. 

- Det ble en spesiell tid i Re. Vi hadde en veldig positiv organisasjonskultur, med folk som var villige til å tenke nytt og ønsket å få til ting. De holdningene fant vi både i administrasjonen, blant politikerne og hos innbyggerne. I tillegg hadde vi aktører i næringslivet, med Revetal Invest i spissen, som var veldig positive og aktive. Jeg hadde også en veldig god relasjon til ordfører Thorvald Hillestad, som var den eneste ordføreren i Re kommune. Et godt samarbeid mellom politikere og administrasjon er utrolig viktig for at ting skal fungere, sier han. 

Og viljen, samarbeidsånden og nytenkingen ga resultater. Det som begynte med en tilsynelatende malplassert rundkjøring på en vei over et jorde, ble gradvis utviklet til et levende senter med et yrende næringsliv, kjøpesenter, bibliotek, kommunehus og helsehus. Revetal sentrum var realisert. 

- Verken Våle eller Ramnes hadde noe sentrum å snakke om før de ble slått sammen til Re kommune i 2002. Vi bygde både kommunehus, skoler, barnehager og bibliotek. Vi fikk til mye, men vi var også heldige som fikk holde på i en tid da kommunesektoren hadde godt med penger, sier Wifstad. 

Nye Tønsberg

Selv om Wifstads hjerte banket nesten like hardt for Re kommune som det gjør for den engelske fotballklubben Manchester City, anbefalte han politikere og innbyggere å stemme ja til en sammenslåing med Tønsberg. 1. januar 2020 var kommunesammenslåingen en realitet, og Wifstad tok fatt på nye oppgaver som kommunalsjef HR i nye Tønsberg kommune. 

- Det var også en veldig fin tid, og det var givende å være en del av ledelsen da vi skulle etablere og utvikle den nye kommunen, sier han. 

Han mener fortsatt det var riktig for den lille landkommunen å slå seg sammen med bykommunen Tønsberg. 

- Kommunene har endret seg enormt siden jeg begynte å jobbe i kommunesektoren i 1986. De har fått mange flere oppgaver og mye mer ansvar. En større kommune er mer robust, har større faglige miljøer, og kan levere et bredere spekter av tjenester enn det en liten kommune kan. Derfor mener jeg fortsatt at det var lurt av Re å si ja til sammenslåingen, selv om vi kanskje har mistet noen av de fordelene vi hadde ved å være en liten, oversiktlig kommune, sier han. 

Fisking og fyrstekake

Wifstad har forberedt seg godt på å bli pensjonist. Han gikk av som kommunalsjef ved nyttår, og de siste fem månedene av karrieren hadde han en stilling som seniorrådgiver for kommunedirektøren. Han fikk ansvar for et par store prosjekter, men fant også tid til å forberede seg på pensjonisttilværelsen ved å blindteste fyrstekaker sammen med tidligere kommunalsjefkollega Jan Eide i kommunens såkalte nedtrappingsavdeling. 

- For meg ble det en veldig fin overgang. Jeg hadde tenkt lenge på at jeg skulle gå av, og så langt trives jeg veldig godt som pensjonist, sier han. 

Nå ser han frem til å kunne tilbringe mer tid med kona, mer tid på hytta i Bamble, mer tid med barna i Oslo, og mer tid med fiskestanga på fjellet. Noe tid vil han også bruke på frivillig innsats på Re helsehus.

- Jeg må jo ha noe å gjøre. Man kan ikke bare sette seg ned og lese aviser og se på TV, sier han. 

Gjennom jobben har han sett verdien av frivillig innsats, og han håper flere vil vurdere å bidra som frivillige når de blir pensjonister. 

- Frivilligheten er utrolig viktig, men den kommer til å bli enda viktigere fremover, når vil blir flere eldre og færre i arbeidsfør alder. Det må være et mål at vi får folk til å engasjere seg uten at de føler seg altfor bundet, og uten at vi styrer frivilligheten. Kommunens behov kan ikke være det eneste premisset, sier han. 

- Et spesielt forhold

Wifstad har vært engasjert i idretten gjennom mange år, både som trener, lagleder og styremedlem. Nå vil han altså engasjere seg i en helt annen form for frivillighet, og det er ikke uten grunn at den tidligere kommunelederen har pekt ut nettopp Re helsehus som arena for sitt frivillige arbeid. 

- Jeg har et litt spesielt forhold til Re helsehus, som ble bygd mens jeg selv var rådmann. I tillegg har jeg en mor i Stjørdal som går i sitt 94. år. Hun sitter mye alene, og jeg ser at det er behov for noen som kan bidra til å aktivisere og snakke med eldre mennesker. Jeg er egentlig åpen for å gjøre det meste her på helsehuset, og jeg har avtalt et møte for å finne ut hvordan jeg kan være til nytte uten at jeg må binde meg altfor mye. Og selv om det er mange frivillige ved Re helsehus, så er det ikke et eneste frivillig mannfolk her. Det er jo på tide, sier han.

- Hjertelig velkommen!

- De frivillige betyr veldig mye for oss og for dem som bor her, sier frivilligkontakt Elin Sommerstad Gebuhr. Hun har ansvar for å koordinere den frivillige innsatsen ved Re helsehus, og hun er klar til å sette den tidligere rådmannen i sving.

- De fleste frivillige bidrar som besøksvenner, og de fleste har også vært igjennom besøksvenn-kurset til Røde Kors. Noen ganger tar de beboere med seg på ut på tur, og andre ganger besøker de dem på rommet og sitter og prater, sier Elin Sommerstad Gebuhr.

Det er 15-20 frivillige ved Re helsehus, men foreløpig ingen menn. 

- Vi er veldig glade for å få inn en mann også. De som bor her er jo forskjellige og har ulike interesser. Det er helt sikkert noen som syns det fint å kunne prate med Trond om fisking og fotball, sier hun. 

De frivillige medarbeiderne bidrar til økt livskvalitet for beboerne på helsehuset, og bidrar samtidig til at de ansatte som er fagutdannet kan bruke tiden sin på oppgaver som krever helsefaglig kompetanse.

- Det er veldig verdifullt, for vi har ikke flere hender enn de vi har. Vi ønsker oss også frivillige som kan påta seg litt mer praktiske oppgaver, og vi skulle gjerne hatt noen handymen som kunne tenke seg å bidra i sansehagene våre, sier hun.

Ønsker du å bidra som frivillig i en av kommunens tjenester? 

  • Kom inn i et felleskap der andre setter pris på deg!  
  • Bidra i ditt nærmiljø med det du ønsker og kan!  
  • Få nye ferdigheter, kunnskap og erfaringer!  
  • Gjør en forskjell i eget og andres liv – bli frivillig!  

 

Kontakt oss 

Frivilligkoordinator Eva Marie Wang-Norderud 
Telefon: 476 42 505 
E-post: eva.marie.wang-norderud@tonsberg.kommune.no