Les ordførerenes 17. mai-tale

Strålende vær og festpyntede mennesker utgjorde rammene da ordfører Frank Pedersen holdt sin 17. mai-tale på Slottsfjellet i dag. Her kan du lese talen. 

Kjære alle sammen! 

Hjertelig velkommen hit til Slottsfjellet, og til den tradisjonsrike starten på nasjonaldagsfeiringen her i Tønsberg. 

Det er utrolig hyggelig å starte feiringen nettopp her. Her står vi på historisk grunn, og med god utsikt over store deler av kommunen; både mot byen nedenfor oss, mot sjøen – som har vært en sentral del av byens historie gjennom mange hundre år – og mot Re-delen av kommunen vår i nordvest. 

17. mai er en dag for tradisjoner. For mange av dere, er det kanskje en tradisjon å starte dagen nettopp her. For mange er 17. mai ensbetydende med barnetog og lyden av musikkorps, og for andre er det kanskje is, pølser, familieselskap eller aktiviteter i skolegården som virkelig setter 17. mai-stemningen.

Andre igjen, opplever kanskje 17. mai i Norge for aller første gang nå i dag. Vi er alle forskjellige. Vi har alle vår egen historie. Tønsberg er en mangfoldig kommune, og vi har et mangfoldig lokalsamfunn. Det mangfoldet må vi sette pris på. Noen ganger blir vi veldig opptatt av det som skiller oss. Kanskje vi burde bli flinkere til å finne de tingene som forener oss. Nasjonaldagen vår – 17. mai – er en god dag for å fokusere på det som forener. Vi som bor i Tønsberg er alle tønsbergensere – og det er mitt ønske at alle skal oppleve at de blir inkludert og regnet med i lokalsamfunnet vårt. 

17. mai en festdag for å feire demokratiet og grunnloven. For 210 år siden, var 112 menn samlet på Eidsvoll. De var samlet der i noen uker, og jeg ser for meg at det var både hektisk – og kanskje litt kaotisk – under denne riksforsamlingen. 

De 112 Eidsvollsmennene jobbet under et stort tidspress. I januar hadde Danmark avgitt Norge til Sverige i Kieltraktaten. Dette satte fyr på ideen om at Norge kanskje skulle bli et selvstendig land. Men dersom den planen skulle lykkes, måtte mennene på Eidsvoll få vedtatt en grunnlov og valgt en konge før den svenske hæren rakk fram for å kreve råderett over landet vårt. 

Det var ulike meninger. Det var tøffe, politiske debatter. Det var til dels sterke motsetninger. Men til slutt ble de altså enige; Norges grunnlov ble enstemmig vedtatt, og signert den 17. mai 1814. 

Vi har all grunn til å være takknemlige for grunnloven. Samtidig må vi huske at den grunnloven som ble vedtatt for 210 år siden, på ingen måte var en perfekt grunnlov. Den inneholdt flere paragrafer som i dag ville vært helt uakseptable, og den har blitt endret og revidert mange ganger frem til i dag. 

Alle disse endringene er resultat av demokratiske prosesser. Det norsk folk har deltatt i demokratiet. Folket har tatt styringen, og sagt hva slags samfunn vi ønsker å ha; 
 

  • I 1851 ble paragrafen som hindret jøder adgang til riket, fjernet. 
  • I 1913 fikk også kvinner alminnelig stemmerett – ikke bare menn. 
  • Og i 1990 ble det grunnlovsfestet at også kvinner kan arve den norske tronen. 

 

Dette er bare tre eksempler på viktige endringer i grunnloven i løpet av de 210 årene som har gått. 

Heller ikke i dag har vi et perfekt lovverk. Derfor er vi avhengige av et levende demokrati også i dag og i fremtiden. Vi er avhengige av at norske borgere deltar aktivt i demokratiet, benytter seg av sine demokratiske rettigheter, og bidrar til å forme det samfunnet vi ønsker oss. 

Den muligheten har vi i Norge. Den muligheten har vi, takket være grunnloven vår. Men når vi ser rundt oss i verden, ser vi at demokrati slett ikke er noen selvfølge. 
Den største trusselen mot det norske demokratiet i dag, er at folk ikke engasjerer seg. Den største trusselen mot demokratiet, er nettopp at vi tar det for gitt. 

Derfor er det så viktig at vi feirer nasjonaldagen vår – at vi feirer grunnloven – og at vi løfter opp verdien av å bo i et fritt og demokratisk land. Og derfor vil jeg også benytte anledningen til å komme med en oppfordring; Engasjerer deg i demokratiet! Ta din del av ansvaret, og benytt deg av den muligheten DU har til å påvirke det landet du bor i og det samfunnet du er en del av. 

Norge var ikke perfekt i 1814. Norge er heller ikke perfekt i 2024. Men grunnloven gir oss friheten og muligheten til å påvirke og forme det landet vi bor i, og sammen kan vi skape det samfunnet vi ønsker oss. 

Det er det all mulig grunn til å feire – gratulerer med dagen!