Kjersti Moen Aas (t.v) og Tina Eismann Kjøl oppfordrer alle til å sette av 8 minutter til å ringe noen man bryr seg om.
Årets kampanje oppfordrer til å ta aktive grep for å styrke relasjoner, og utfordrer alle til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen du bryr deg om. Tina Eismann Kjøl, Spesialsykepleier og koordinator psykisk helseteam i Tønsberg kommune sier at forskning ved Harvard viser at 8 minutter med telefonkontakt kan ha betydelig effekt på psykisk helse og relasjoner.
God å høre stemmen til en man er glad i
- Regelmessig kontakt kan senke terskelen for å dele vanskelige tanker og følelser, som igjen kan gjøre det lettere å fange opp når du selv eller andre trenger hjelp og støtte. Å høre stemmen til noen vi er glad i, gjør mye mer for oss enn det vi tror, sier Eismann Kjøl.
- For min egen del merker jeg at det er langt lettere å kommunisere via SMS. Årets kampanje er en bevisstgjøring for meg selv også, og jeg har flere som jeg tenker jeg vil ringe, sier hun.
Færre opplever mening i livet
Kjersti Moen Aas, Spesialsykepleier og koordinator psykisk helseteam i Tønsberg kommune, forteller at en av tre under 44 år sier de opplever lite mening i livet, og rapporterer om generelt dårligere livskvalitet.
- Forskjellene mellom de yngste og de eldste i samfunnet på dette området er store, mens det tidligere var de unge som var mest fornøyd med livet, er det i dag omvendt. Å erfare betydning for andre gir livene våre mening, sier Moen Aas.
- Å snakke sammen, og særlig nå i en urolig tid, kan bidra til at flere opplever mening i livet, sier hun.
Stand på Farmandstredet
Verdensdagen for psykisk helse blir markert flere steder i kommunen. Tina Eismann Kjøl forteller at Family sports club, Hjemmesykepleien sone Klokkeråsen, Bupa spesial, Nortura, Fayes gate 7 har annonsert at de skal ha markeringer. På Farmandstredet skal Tønsberg kommune (Virksomhet psykisk helse og avhengighet, Mestring og forebyggende tjenester og Ung i Tønsberg) ha stand sammen med Spiseforstyrrelseforeningen mellom klokka 10 og 16.
- Vi å være tilgjengelige og snakke med kommunens innbyggere, i alle aldre. Vi vil by på kaffe, twist, popcorn, og ha tilgjengelig informasjonsmateriell, forteller hun videre og legger til at Ordføreren også skal stå på standen noen timer.
8 tips til forbygging av psykisk uhelse
Tina Eismann Kjøl og Kjersti Moen legger til at vi alle, gjennom hele året, kan være med å forebygge psykisk uhelse, og viser til Helsedirektoratets 8 tips.
8 tips til forbygging av psykisk uhelse:
- Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til. Det kan være en venn, en i familien eller legen din
- Planlegg positive aktiviteter. Gjør noe hyggelig hver dag- selv om du egentlig ikke orker
- Del problemene i mindre biter hvis de blir for store og vanskelige
- Tenk på det du får til i stedet for det du ikke får gjort
- Vær mot deg selv som du ville vært mot en venn
- Sunne matvaner, nok søvn og fysisk aktivitet er viktig for en god psykisk helse
- Er du slapp og nedfor, hjelper det ofte med mosjon og frisk luft
- Bruk av alkohol og rusmidler kan forsterke og utløse psykiske vansker