De siste årene har det blitt mye søkelys i media på plast og marin forsøpling. Kunnskap om hvordan plastforsøpling skader dyr i havet og på land har økt.
For mange har det blitt en tradisjon å være med på Strandryddeuka, enten alene, sammen med venner, i regi av organisasjoner, med klassen eller med jobben.
Søppel skader dyrelivet
Bente Larsen, rådgiver innen kommunalteknikk oppfordrer Tønsbergs innbyggere til å rydde langs strender, bekker, elver, innsjøer, holmer, øyer, stier i og rundt Tønsberg.
- Vi synes det er flott at frivillige privatpersoner, grupper og organisasjoner er ivrige etter å rydde opp søppel fra naturen, og at dette er blitt mer populært i løpet av de siste årene, sier hun og fortsetter:
- I følge Rydderapport fra Hold Norge rent fra 2023 var hele 82 % av det som ryddes i Norge plast. Og det er viktig at plasten som alt er kommet ut i naturen tas opp, forteller hun og henviser til WWF som opplyser om at plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr.
- Når plasten havner i mage og tarm, kan den gi en falsk metthetsfølelse og blokkere tarmfunksjoner som er viktige for opptak av næring. Blir bitene små nok, tror forskere at plasten kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppsvev hos både dyr og mennesker, sier Larsen.
- I tillegg fører plastforsøpling til mange andre skader og død hos dyreliv i sjø og på land. Derfor håper via at mange vil bidra med å rydde under Strandryddeuka - og helst ellers i året også, sier hun.
Vær oppmerksom på ferdelsrestriksjoner i naturreservatene
- Naturreservatene Presterødkilen og Ilene er viktige raste- og matområder for sjøfugl og fugler som trekker sydover. Trekkfuglene spiser og hviler her og bygger opp energireserver nå om dagene til den lange reisen. Derfor er det viktig at ryddeaktiviteten tar hensyn til dette og ikke skremmer fuglene. Det er jo av hensyn til dyrelivet vi rydder, avslutter Bente Larsen.
Slik fungerer strandrydding
I Tønsberg er det utplassert flere ryddestasjoner og steder hvor sekker kan hentes for å tilrettelegge for enkel, impulsiv og uorganisert søppelrydding når man er på farta. En ryddestasjon er en boks fylt med søppelsekker.
Slik gjør du hvis du vil være med å rydde søppel:
- Ta en sekk
- Rydd søppel
- På ryddestasjonene står det informasjon om hvor du kan sette sekken med søppel som du har plukket. Det står også hvem du tar kontakt med for å få det hentet.
- Vesar har også gratis levering av søppel etter strandrydding og rydding i nærmiljøet.
- Når man har ryddet, er det ønskelig at man registrerer hvor og når man ryddet, hvor mange som deltok og evt. hvor mye/hva man ryddet. Dette kan gjøres på RyddeNorge.no.
Ryddestasjoner i Tønsberg kommune
I Tønsberg kommune er det ryddestasjoner på følgende steder (nord til sør):
- Essoskogen nord (vis-à-vis parkeringen i enden av Essoveien, Bakkeskogen)
- Karlsvika (v/Karlsvika naturskole, Karlsvikveien 39)
- Skallevollbukta (midt på stranda)
- Ringshaugstranda (v/rundkjøringen i Moloveien)
- Kloppbukta (på P-plass v/sanitærbygget)
- Sandodden (P-plass Melsomskogen)
Andre steder du kan hente sekker til søppelplukking:
- Servicesenteret i Tønsberg rådhus, Halvfdan Wilhelmsens alle 1C.
- Tønsberg og Færder bibliotek, Storgaten 16, Tønsberg (midlertidig stengt til medio november).
- Revetal bibliotek, Regata 1A, Revetal.
- Frivilligsentralen i Tønsberg, Tjømegaten 1C, Tønsberg.
Det er mer informasjon om frivillig søppelplukking på kommunens nettside. Les mer om hva du kan gjøre her.
Vil du lese mer eller arrangere en ryddeaksjon?
Hvis du ønsker å gjøre strandrydding sammen med andre, kan du arrangere en ryddeaksjon. På Hold Norge Rent sine nettsider får du gode tips til gjennomføring. Her kan du også bestille utstyr som kan være greit å ha til ryddingen.
Les tipsene til Hold Norge rent her. (holdnorgerent.no)
Strandrydding i Vestfold har en egen facebookside. Se bilder av strandrydding her.