- Skoletilfredshet er den indikatoren som har hatt mest negativ utvikling gjennom de 14 årene Ungdata-undersøkelsen har blitt gjennomført, sier Birgitte Søderstrøm.
Hun er seniorrådgiver i oppvekststaben i Tønsberg kommune, og ansvarlig for gjennomføringen av årets elevrådskonferanse for ungdomsskolen. 8. november samles rundt 80 elever fra seks kommunale og fire private ungdomsskoler for å gi konkrete innspill til hva skolene kan gjøre annerledes for å skape motivasjon og engasjement. Søderstrøm har tro på at ungdommen kan komme opp med gode ideer.
- Det er elevene som sitter på opplevelsen og vet best hva som fremmer motivasjon og engasjement på skolen, og hva som gjør skoledagen mindre motiverende. Målet er at de både skal komme med innspill til hva skolen kan gjøre annerledes, og samtidig få økt bevissthet rundt hva de selv kan gjøre for å holde motivasjonen oppe på skolen, sier hun.
- Gode erfaringer
Det er elevene selv som har valgt at motivasjon og engasjement skal være tema for årets konferanse.
- Vi pleier å se elevrådskonferansen i sammenheng med Ungdata-undersøkelsen, der vi får god informasjon om både utfordringer og hva som fungerer godt for ungdommene våre. Elevrådene ble forelagt resultatene, og da hadde vi en demokratisk prosess for å lande på tema for årets konferanse. Et overveldende flertall ønsket motivasjon og engasjement som tema, også sett i sammenheng med skolefravær, forteller Søderstrøm.
Erfaringen fra tidligere års elevrådskonferanser, er at dette er en arena som kan føre til konkrete endringer.
- Tidligere år har blant annet psykisk helse, lekser, skolestress seksuell helse vært temaer, og da har det kommet opp gode ideer som har ført til konkrete endringer og nye satsinger fra kommunens side, sier Søderstrøm.
Politikerne er med
Under elevrådskonferansen deles deltakerne inn i grupper på tvers av skolene de representer. På hver gruppe blir det også med en folkevalgt og en representant fra administrasjonen.
- Politikerne i Utvalg for oppvekst og opplæring og Utvalg for kultur, idrett og folkehelse blir invitert til å være med. Selv om dette skjer på dagtid og det kan være krevende å få det til, er det allerede flere politikere som har meldt seg på. Det er vi veldig glade for, og målet er at innspillene fra konferansen skal bli til en politisk sak som utvalgene får til behandling, sier Søderstrøm.
Konferansen åpnes av ordfører Frank Pedersen. I tillegg til en prosess ledet av Elisabeth Poulsen, blir det også motivasjonsforedrag ved seiler og Paralympics-deltaker Bjørnar Erikstad, musikalske innslag og leker i regi av SMART Senter for sosial innovasjon.