Kommunen har nå avsluttet årsregnskapet for 2022 og sendt dette til revisjon. Det kan bli gjort endringer i revisjonen, men kommunedirektør Egil Johansen er tilfreds med at det ser ut til å bli et svært positivt resultat.
- Det er flere årsaker til at 2022 ble et bedre år enn forventet. Skatteinntektene i kommunesektoren ble større enn forventet, og i tillegg opplevde Tønsberg en betydelig sterkere vekst i skatteinngangen enn landsgjennomsnittet. Dermed fikk vi 187 millioner mer i skatteinntekter enn vi hadde budsjettert med. I tillegg fikk kommunen 11 millioner mer i rammetilskudd enn budsjettert, og det henger sammen med at vi har fått kompensert utgifter i forbindelse med koronapandemien, forteller Egil Johansen.
Samlet var kommunens inntekter på 5286 millioner kroner i 2022. Kommunen ligger an til å få et netto driftsresultat på 161 millioner kroner, noe som utgjør 3,05%.
God økonomistyring
Det er flere faktorer som bidrar til det gode resultatet for Tønsberg kommune, men Johansen understreker at det også er et resultat av god økonomistyring i de kommunale virksomhetene.
- Helt siden sammenslåingen av Re og Tønsberg i 2020 har vi fokusert på å bygge en solid økonomi i kommunen og å produsere tjenester mest mulig effektivt. Vi har vært opptatt av å skape et økonomisk handlingsrom som både skal gi trygghet og skape rom for nye satsinger, sier han.
Etter at alle virksomhetene i kommunen har fått tilført budsjettmidler for å dekke utgifter knyttet til koronapandemien, har de samlet brukt 23 millioner kroner mindre enn budsjettert.
- Tønsberg læringssenter står for 17 millioner av dette mindreforbruket. Det har sammenheng med at de har mottatt integreringstilskudd for flyktninger som kom til Tønsberg i 2022. Vi får et romslig tilskudd for mottak av flyktninger det første året, men det å ta imot flyktninger generer samtidig fremtidige utgifter. Derfor er det viktig at vi lykkes med integreringsarbeidet og får flest mulig gjennom introduksjonsprogrammet og ut i jobb, sier Johansen.
Han er også tilfreds med at både områdene oppvekst- og helsesektoren går tilnærmet i balanse i 2022.
- Dette er de to største kommunalområdene, og både innen skole og helse har vi over tid sett et økende behov og opplevd press på tjenestene. Derfor er det svært positivt at de har kontroll på kostnadene, sier han.
Robust
Det positive resultatet kommer til tross for høyere renter og økte finanskostnader i 2022.
- Kommunen har gode renteavtaler på overskuddslikviditeten. Dermed ble det totale bildet på finansområdet bedre enn fryktet, selv om vi fikk en bratt renteøkning på slutten av året. Samlet sett ble netto finanskostnader fire millioner høyere enn budsjettert, sier Johansen.
Etter overføringen av 202 millioner kroner til kommunens disposisjonsfond, er fondet ved utgangen av 2022 på nærmere 800 millioner kroner.
- Dette fondet skal fungere som et bufferfond som skal sikre et stabilt tjenestenivå, også når negative overraskelser påvirker rammebetingelsene våre. Framtidsutsiktene er fortsatt usikre, og i økonomiplanen har vi lagt opp til å bruke noe av disposisjonsfondet både i 2023 og de to neste årene. Samlet sett var planen å bruke rundt 100 millioner av fondsmidlene i løpet av økonomiplanperioden 2023-2026. Det å kunne tilføre fondet midler nå, er derfor svært positivt, sier Johansen.