Sommertips fra legevakta

Her får du tips og råd fra Tønsbergregionen legevakt om hvordan du kan ha en trygg og god sommer - og hva du gjør hvis uhellet er ute...

Solbrent mann. - Klikk for stort bilde

Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevakta der du befinner deg. Ved livstruende tilstander, ring 113. 

Cathrine Aagard-Nilsen

Folk strømmer til Tønsberg-regionen i sommerukene, og legevakta er forberedt på å yte nødvendig helsehjelp til en langt større befolkning enn dem som vanligvis bor i regionen. 

- Det er jo alltid gøy når det yrer av liv i byene og i skjærgården, og vi er klare å ta imot både fastboende og feriegjester ved behov. Folk er gjerne mer aktive både til lands og til vanns på sommeren, og da er det en naturlig konsekvens at det også oppstår noen flere uhell og ulykker. Derfor er vi forberedt på en hektisk sommer, sier virksomhetsleder Cathrine Aagard-Nilsen ved Tønsbergregionen legevakt.

- Prioriterer det som haster mest

Flere folk i regionen gir økt pågang på legevakta. Da må pasientene også være forberedt på at det kan bli litt ventetid dersom tilstanden ikke er veldig akutt. Gruppesykepleier Tonje Vinje forteller at alle pasienter blir vurdert og prioritert etter hvor mye det haster å gi pasienten hjelp. 

- Det betyr at du må forvente at folk går foran deg i køen dersom du kommer på legevakta med en skade eller diagnose som det ikke haster å få behandlet. Vi ønsker naturligvis å hjelpe alle så raskt som mulig, men vi må alltid prioritere ut ifra hva som haster mest, sier hun. 

Dersom du trenger hjelp med noe som ikke er akutt, anbefaler hun å kontakte fastlegen i hjemkommunen. 

- Fastlegen kan i mange tilfeller hjelpe deg via telefon, e-konsultasjon eller videokonsultasjon. Dersom du har en problemstilling som ikke er aktuell for legevakt men ikke ønsker å kontakte fastlegen, finnes det også private aktører i området som tilbyr allmennmedisinske tjenester, sier Vinje.

Slik håndterer du typiske sommerhendelser

​​

Dette bør førstehjelpskrinet inneholde

  • Smertestillende og febernedsettende medisiner
  • Termometer
  • Støttebandasje, strips, plaster, sårvask og Sårsalve er fint å ha om uhellet er ute.
  • Reseptfri allergimedisin
  • Aloe vera og andre lindrende salver er gode midler mot insektbitt og forbrenning
  • Pinsett til å fjerne flis og flått
  • Saltvann til rensing av sår og øyeskyll
  • Ved behov for regelmessige sårskift, rutinemessig stell av kateter, stomier, CVK o.l. så må man henvende seg til tjenestekontoret i den kommunen man oppholder seg med forespørsel om tjenester fra f.eks hjemmetjeneste. 
  • Injeksjon av viktige medikamenter eller sårskift kan gjøres ved legevakt. Ring på forhånd. 
  • For INR-kontroll eller andre rutinemessige kontrollprøver må du ta kontakt med egen lege for rekvisisjon til blodprøver ved laboratoriet på Sykehuset i Vestfold. Fastlege følger opp svarene. 
  • Det forskrives ikke A -preparater, utstedes ikke attester eller sykemeldinger og lignende på legevakten.

Her finner du FHIs temaside om badevann, med informasjon om smitterisiko, bakterier etc. 

 

Les mer om legevakten i Tønsberg

Hvor er Tønsbergregionen legevakt?

Kjellengveien 2B, 3125 Tønsberg