Varsler kostnadskutt i kommunen

Mette Vikan Andersen på talerstolen i kommunestyresalen. - Klikk for stort bilde

- Hele kommune-Norge opplever at det er tøffe økonomiske tider, og Tønsberg er dessverre ikke noe unntak, sier kommunedirektør Mette Vikan Andersen. Kommunen var nødt til å bruke sparepenger i 2023, og nå vil kommunedirektøren finne fram sparekniven for å få økonomien i balanse. 

- Vi har ansvar for å levere forsvarlige tjenester til innbyggerne, men vi må samtidig sørge for at vi har en bærekraftig økonomi. Derfor er vi nødt til å ta grep for å redusere kostnadene, sier kommunedirektør Mette Vikan Andersen.

Høyere renter, generell prisvekst og dyrere strøm har ført til økte kostnader for kommunen.

- Dette er faktorer som ligger utenfor vår egen kontroll, men som rammer kommunen på samme måte som det rammer bedrifter og private husholdninger. Vi hadde 150 millioner kroner mer i renteutgifter i 2023 enn året før, sier Vikan Andersen. 

I tillegg fikk kommunen mindre skatteinntekter enn forventet i fjor. 

- Både i 2021 og 2022 fikk vi mer i skatteinntekter enn vi hadde budsjettert med. I 2023 ble det motsatt, og vi fikk 20 millioner kroner mindre enn vi hadde lagt til grunn i justert budsjett. Til sammen setter dette oss i en krevende situasjon, sier Vikan Andersen

Brukte sparepenger

Kommunen hadde rundt 790 millioner kroner i disposisjonsfond ved inngangen til 2023. Prognosene viser at det ble brukt rundt 207 millioner kroner av fondet i fjor, og det er budsjettert med en fondsbruk på 75 millioner i 2024. Dersom skatteinntektene også i 2024 blir lavere enn tidligere antatt, vil det kunne bli nødvendig å bruke enda mer av fondet.

- Vi er i en heldig situasjon fordi vi faktisk har penger på bok og en buffer vi kan tære på, men vi kan ikke fortsette å bruke penger på samme nivå som i dag. Da vil fondet være brukt opp i løpet av få år. Nettopp derfor er det helt nødvendig at vi iverksetter tiltak for å redusere kostnadene, sier Vikan Andersen. 

- Vil merkes

Økonomiplanutvalget ble orientert om den økonomiske situasjonen mandag kveld. Kommunedirektøren vil nå sette i gang en prosess for å identifisere mulige innsparingstiltak, og før sommeren vil hun legge frem en plan til politisk behandling med forslag til konkrete tiltak for å redusere kostnadene. 

- Det er store summer det er snakk om, og det betyr at vi må forberede oss på å ta store grep for å komme i balanse. Vi må jobbe på nye måter og ta i bruk ny teknologi, men vi må samtidig belage oss på å måtte ta ned driften på noen områder. Målet vårt skal fortsatt være å levere best mulig tjenester til innbyggerne, men det er dessverre umulig å kutte kostnader i denne størrelsesordenen uten at det merkes i tjenesteproduksjonen, sier Vikan Andersen. 

Hun vil imidlertid ikke forskuttere hvilke innsparingstiltak som kan være aktuelle. 

- Det er det for tidlig å si noe om, men jeg lover at vi skal ha en grundig prosess der både politikere og tillitsvalgte inviteres med. Jeg er opptatt av at vi skal gjøre dette på en ordentlig måte. Vi vil også hente inn ekstern hjelp for bistand med prosess og analysearbeid, sier hun.

- Har fått økt handlingsrom

Det er ikke første gang Tønsberg kommune går igjennom en økonomisk omstillingsprosess. I 2020 igangsatte daværende rådmann Egil Johansen prosjektet «Handlingsrom 2024». Dette var et omstillingsprosjekt som inneholdt 87 tiltak for å redusere kostnadene med til sammen 170 millioner kroner. 

- Slike omstillingsprosjekter kan være krevende, og jeg forstår at organisasjonen kanskje syns det er tøft å skulle gå i gang med en ny runde nå. Men «Handlingsrom 2024» ga faktisk resultater, og ga oss et større økonomisk handlingsrom som blant annet gjorde det mulig å bygge nye Hogsnes helsehus og å styrke skoler og barnehager. Hele hensikten med slike runder, er å sette oss i stand til å levere gode tjenester til innbyggerne også i fremtiden, sier Vikan Andersen.