- Vestfold er ikke lenger gullkysten

Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng fikk høre om den anstrengte kommuneøkonomien da hun besøkte Tønsberg i dag. 

Kjersti Stenseng, Trude Viola Nordli, Frank Pedersen og Bent Moldvær

 

- Folk tror at Vestfold er gullkysten. Sånn var det da vi hadde hvalfangsten, men det er ikke sant lenger nå, sier varaordfører Bent Moldvær (Frp).
Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng (Ap) besøkte Tønsberg i dag, og ble tatt imot av politisk ledelse og kommunedirektør Mette Vikan Andersen. Statsråden ville høre om erfaringene fra sammenslåingen av Re og Tønsberg i 2020. Det fikk hun, men med seg tilbake til regjeringen fikk hun også flere tydelige budskap om den krevende økonomiske situasjonen i kommunen.  

- Tønsberg har kommet dårlig ut av justeringene i inntektssystemet, og har 2,1 prosent mindre i frie inntekter enn snittet av sammenlignbare kommuner. Hvis vi hadde fått like mye som gjennomsnittet, hadde vi hatt 85 millioner kroner mer til drift av tjenestene våre hvert år, sa kommunedirektør Mette Vikan Andersen. 

- Storbyproblemer

 

Et av budskapene fra politisk ledelse, var at Tønsberg har flere typiske storbyproblemer selv om vi kun har knapt 60.000 innbyggere. Utfordringene handler blant annet om rus, kriminalitet og utenforskap. 

- Tønsberg er en liten by med storbyproblemer, og kanskje i større grad enn andre byer på samme størrelse. Det handler litt om beliggenheten vår, og den tiltrekningskraften vi har fordi vi ligger der vi gjør, sa opposisjonsleder Trude Viola Nordli (Ap) i møtet. 

Ordfører Frank Pedersen (H) påpekte at Tønsberg er en kommune i vekst, men at vi likevel faller utenfor byvekstavtalene som sikrer store statlige overføringer til andre større byer i vekst. Det er etablert en egen, mindre tilskuddsordning for mindre byområder, men Tønsberg er ikke kvalifisert for tilskudd fra denne potten før Stortinget har vedtatt proposisjonen om Bypakke Tønsberg-regionen. 

- Derfor er det veldig viktig for oss at denne blir behandlet av Stortinget så snart som mulig, og vi håper at det kan skje før sommeren, sa Pedersen. 

Vellykket sammenslåing

Stenseng understreket at hun ikke har planer om å sette i gang en ny kommunereform, men hun var likevel interessert i å høre om erfaringene fra sammenslåingen av Re og Tønsberg. 

- Dere vet like godt som meg hvor store omstillingsoppgaver vi står overfor, og vi ser jo at det er mange små kommuner som har store utfordringer, sa hun. 
Seniorrådgiver Trond Wifstad var rådmann i Re før sammenslåingen, og en sentral person i sammenslåingen av de to kommunene. Han pekte blant annet på åpenhet, medvirkning og god planlegging som viktige suksesskriterier for en vellykket sammenslåing. 

- Jeg tror vi må kunne si at sammenslåingen var en suksess, og den har ført til mer robuste fagmiljøer og en mer profesjonell drift av kommunen. Selv om vi har økonomiske utfordringer, har sammenslåingen også gitt oss bedre kontroll på økonomien enn vi ellers ville hatt, sa han.