Tar grep om Tønsberg-skolen

Trygge felleskap, like muligheter, robust psykisk helse og nødvendig kompetanse. Det er noen av stikkordene i «Felles utviklingsplan for Tønsberg-skolen», som ble vedtatt i Utvalg for oppvekst og opplæring i forrige uke.

Rektor Steinar Strand Jensen og utvalgsleder Mathias Willassen Hanssen er enige om at en felles utviklingsplan er verdifullt.

 

- Vår klare ambisjon er at vi vil skape en Tønsberg-skole som gir muligheter for alle, uavhengig av hvor man bor i kommunen eller hvilken familie man kommer fra, sier utvalgsleder Mathias Willassen Hanssen (H).

Han mener at mange piler peker i feil retning i norsk skole, og nevner at leseferdighetene synker, at for mange ikke fullfører og består videregående opplæring, og at færre unge søker seg til læreryrket. Han håper og tror at en felles utviklingsplan for skolene i Tønsberg kan bidra til å løse utfordringene.

- I løpet av de årene jeg har vært politiker i Tønsberg kommune har jeg fått tilbakemelding fra mange i sektoren. De aller fleste har pekt på at de savner en retning for Tønsberg-skolen. Det leverer den politiske posisjonen på nå. Den felles utviklingsplanen peker en retning for Tønsberg-skolen, og det vil være et nyttig bidrag til å målrette og styrke skolenes og skoleeiers arbeid for å utvikle praksis i den enkelte skole, sier han.

Overordnede mål

Utviklingsplanen tar utgangspunkt i ulike mål nedfelt i kommuneplanens samfunnsdel. De overordnede målene for utviklingen i skolen skal være:

•    I Tønsberg opplever alle barn og unge å tilhøre et inkluderende og trygt fellesskap.  
•    I Tønsberg opplever alle barn og unge like muligheter for en god oppvekst som ruster for framtida. 
•    I Tønsberg opplever alle barn og unge å utvikle robust fysisk og psykisk helse og rustes til å mestre livsutfordringer i sin oppvekst.  
•    I Tønsberg opplever alle barn å bli sett og gis trygghet og nødvendig kompetanse for framtida.

Selv om målene skal gjelde for alle skolene i Tønsberg, er Willassen Hanssen opptatt av at utviklingsarbeidet først og fremst må skje på den enkelte skole.

- De gode ideene og initiativene kommer nedenifra, og derfor er det viktig at det fortsatt er rektorene som skal være de viktigste aktørene i skolenes utviklingsarbeid. Uten kreative og dyktige fagfolk hadde vi ikke fått spennende initiativer og prosjekter som Lekende lett skolestart, CamPUS på Presterød ungdomsskole eller for eksempel Styrkeklassen på Revetal ungdomsskole. Jeg er så stolt av de flinke fagfolka vi har i kommunen vår, sier han.

Les om lekende lett skolestart her.

- Viktig verktøy

Steinar Strand Jensen er rektor ved Presterød ungdomsskole, og er en av skolelederne som har spennende utviklingsprosjekter på gang. Inspirert av NRK-serien «Guttas Campus» har han satt i gang prosjektet CamPUS – der PUS for de uinnvidde er en mye benyttet forkortelse for Presterød Ungdomsskole.

- CamPUS går ut på at vi gir et tilbud over fem-seks uker til elever som ikke opplever mestring på skolen, og som kanskje er ferd med å gi litt opp. Vi stopper litt opp, og tar tak i utfordringer de har innenfor basisfagene norsk, engelsk og matte. De tas ut av klasserommet og følges opp av både en lærer og en miljøterapeut i alle timer, i tillegg til at vi finner på noen litt hyggelige ting for dem underveis. Målet er at de skal komme tilbake til klasserommet når CamPUS er over og kjenne på mestring, forteller han.

Selv om det allerede foregår mye godt utviklingsarbeid ved skolene, er han glad for at det nå er utarbeidet en felles plan for skolene i Tønsberg.

- Jeg har savnet en bro mellom målene i kommunens handlingsplan i skolens virksomhet. Det har vi nå fått, og dette blir et viktig verktøy både for rektorer, politikerne og kommunen som skoleeier, sier han.

Målene i planen skal gjenspeiles i skolenes virksomhetsplaner, og rapporteres på i årsrapporten.

- Dette blir et godt styringsverktøy, og det har blitt tydeligere hvilket ansvar som ligger på rektor som virksomhetsleder, og hvilket ansvar som ligger på kommunen som skoleeier, sier han.

Les felles utviklingsplan for Tønsberg-skolen her.  (PDF, 4 MB)