Ser på muligheter for endringer i skole- og barnehagestrukturen

- Befolkningen endrer seg, og vi må ha en skole- og barnehagestruktur som er tilpasset behovet, sier kommunalsjef Espen I. Riiser. Nå har kommunen sett på mulighetene for å gjøre endringer i skole- og barnehagetilbudet, og ber om innspill fra alle som har meninger om saken. 

To barn med skolesekk. - Klikk for stort bilde

 

Tønsberg er en vekstkommune, men veksten skjer først og fremst i den eldre delen av befolkningen. Andelen barn i skole- og barnehagealder samlet sett synker i en periode for så å stige igjen senere. Imidlertid endrer befolkningssammensetningen seg ulikt fra sted til sted. 
Tønsberg har i dag 20 kommunale skoler, 27 kommunale barnehager og 24 private barnehager. I tillegg har kommunen seks private grunnskoler. 

Les høringsnotatet her (PDF, 459 kB)

Penger, og rene barne- og ungdomsskoler

Espen Riiser, kommunalsjef oppvekst og læring

Plan for barnehage- og skolestruktur ble vedtatt så sent som høsten 2023. Når spørsmålet om å endre denne planen allerede nå legges ut på høring, skyldes det primært de økonomiske rammevilkårene i kommunen.

- I likhet med resten av kommune-Norge opplever Tønsberg en anstrengt økonomi. Vi har behov for å redusere kostnadene med 286 millioner kroner innen utgangen av 2028, og det betyr strammere økonomiske rammer også for skoler og barnehager. Da må vi bruke pengene klokt, og på en måte som sikrer et best mulig samlet tilbud til barn og familier i kommunen vår, sier Riiser. 

I tillegg til at økonomien gjør det nødvendig å se på en strukturendring, vil mulighetene som er løftet fram også bidra til at kommunen oppnår et mål om rene barne- og ungdomsskoler. 

Ønsker innspill

Revidert plan for skole- og barnehagestruktur legges nå ut på høring, og Riiser håper at alle som har meninger om saken benytter anledningen til å komme med innspill. 

- Det er mange ulike hensyn som må vurderes når vi skal vedta en skole- og barnehagestruktur. I høringsforslaget har vi sett på kapasitet og mulig økonomisk innsparing, men det er mulig å gi innspill som også berører andre hensyn, som miljø, klima og konsekvenser for familier og lokalmiljøet. Det er nå vi ønsker å høre hva velforeninger, FAU-er, lag og foreninger og andre interesserte mener om saken, sier han. 

Behandles februar 2025

Når høringen er avsluttet, starter arbeidet med å utarbeide en politisk sak. Revidert skole- og barnehagestruktur kommer til politisk behandling i februar 2025. 
Mulighetene som er beskrevet, innebærer at Fon barnehage, Eik Vestre barnehage og Solerød skole legges ned. Samtidig ses det på muligheten for å stanse utvidelsen av Volden skole, redusere antall paralleller på Vear ungdomsskole inntil videre, og å flytte ungdomstrinnet ved Byskolen skole til Træleborg og barneskolen fra Træleborg til Byskogen for å lage rene barne- og ungdomsskoler.

Endringene representerer samlet sett en årlig innsparing på rundt 14 millioner kroner. 

Gi dine innspill innen 6. januar 2025

Les høringsnotatet her.  (PDF, 459 kB)


Gi dine innspill her
 

Dette er mulighetene høringsnotatet peker på
 

Fon barnehage

Legge ned Fon barnehage og flytte barn enten samlet til Brekkeåsen barnehage eller fordele mellom Brekkeåsen, Revetal og Skjeggestadåsen barnehager. 
Økonomisk besparelse:
Mellom 2,78 og 3,22 millioner

Eik Vestre barnehage

Legge ned Eik Vestre barnehage og flytte barn til Kongseik barnehage.
Økonomisk besparelse:
1,55 millioner

Solerød skole

Legge ned Solerød skole og flytte elevene til Barkåker skole (alternativ A) eller fordele elevene mellom Barkåker og Røråstoppen skoler (alternativ B).
Økonomisk besparelse:
5,49 millioner

Stanse utvidelse av Volden skole

Stanse nybygg av Volden skole og justere kretsgrenser mellom Volden, Ringshaug og Presterød skoler for å få mer robust kapasitet.
Økonomisk besparelse:
250 millioner i investeringsutgifter og renter og avdrag på disse utgjør 13,59 millioner i året. Dette alternativet gir ingen reell besparelse så lenge investeringen ikke ligger inne i budsjett og økonomiplan.

Ren ungdomsskole på Træleborg og barneskole på Byskogen

Byskogen ungdomstrinn flyttes til Træleborg skole som blir ren ungdomsskole. Barnetrinnselevene på Træleborg flyttes til Byskogen som blir ren barneskole. Forhold rundt forsterket enhet utredes hvis tiltaket blir aktuelt. 
Økonomisk besparelse:
2,44 millioner

Redusere antall parallell-klasser på Vear ungdomsskole

Vear ungdomsskole er vedtatt utbygd som fireparallell. 
Prognosen viser at skolen vil gå fra tre til fireparallell om rundt 25 år med dagens elevtall og utvikling.
Økonomisk besparelse:
Bygging av 4-parallell Vear ungdomsskole er stipulert til 209 millioner. Ved å utsette bygging av 1 parallell, men beholde alle fellesfunksjoner, vurderes det at det er mulig å redusere låneopptaket med ca 30 millioner. Dette kan medføre en årlig besparelse på 1,63 millioner (annuitetslån over 40 år med 4,5 % rente).