- Jeg vil lære så mye norsk som mulig

Liliia Vasylkovska

Ukrainske Liliia Vasylkovska har språkpraksis i servicesenteret på Tønsberg rådhus. Nå håper Tønsberg læringssenter at flere private og offentlige bedrifter vil ta imot kandidater i språkpraksis. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har det veldig bra her, sier Liliia Vasylkovska. 

27-åringen flyktet til Norge sammen med svigerfamilien i april, og noen måneder senere kom mannen etter. Nå deltar hun i introduksjonsprogrammet i regi av Tønsberg læringssenter, og har fått språkpraksis i servicesenteret i Tønsberg kommune. Der må hun forholde seg til både ansatte og innbyggere som kommer innom og trenger hjelp. 

- Det er ikke så vanskelig å forstå norsk, men det kan være vanskelig med forskjellige dialekter. Det er også vanskelig hvis folk snakker for fort eller mumler, sier hun. 

-Må etter hvert finne en jobb

Liliia har blant annet jobbet som engelsklærer og kursholder i hjemlandet. Nå håper hun at det snart blir fred i landet sitt, og at hun får muligheten til å reise tilbake. 

- Jeg håper på det, men det er vanskelig å planlegge. Vi vet ikke hva som kommer til å skje fremover, og noen av byene er helt ødelagte, forteller hun. 

I mellomtiden utnytter hun tiden på å lære seg så mye norsk som mulig.

- Jeg skulle egentlig være ferdig med introduksjonsprogrammet i februar, men har fått beskjed om at det blir forlenget. Etter hvert må jeg skaffe meg en jobb, og da er det viktig å ha lært så mye norsk som mulig, sier hun.  

God opplevelse

Liliia Vasylkovska og Camilla Prag i kommunens servicesenter.

Tidligere i vinter sendte Tønsberg læringssenter en oppfordring til alle kommunale virksomheter om å ta imot kandidater i språkpraksis. Camilla Prag, virksomhetsleder for servicesenteret på rådhuset, var én av dem som sa ja. 

- Jeg skal innrømme at jeg var litt usikker, for jeg visste ikke helt hva det innebar. Men så tenkte jeg at det handler om å ta samfunnsansvar, og det har vært veldig hyggelig å få Liliia hit, sier hun. 

Hovedhensikten med praksisen er at kandidaten skal lære språket, og samtidig få et innblikk i og kjennskap til norsk arbeidsliv. 

- Hos oss jobber vi med å ta imot telefoner på sentralbordet og andre henvendelser fra innbyggerne, og dette er jo oppgaver som krever veldig god norskkompetanse. Derfor har vi ikke uten videre kunnet sette henne til å overta våre oppgaver, men hun har blitt en fin ressurs å ha på toppen, sier Prag. 

Trenger flere praksisplasser 

Språkpraksis er en del av norskopplæringen for ny-bosatte flyktninger. Målet er først og fremst at deltakere skal praktisere norsk, men også få innblikk i det norske arbeidslivet. Norsklærer er med på kontraktsmøtet, og følger opp kandidaten gjennom praksisperioden. 

- Normalt har praksisen en varighet på måneder. I utgangspunktet skal kandidaten være utplassert én dag i uka, men det kan også avtales to dager per uke, forteller Elin Hytten, virksomhetsleder ved Tønsberg læringssenter.

Kandidaten deltar parallelt i norskopplæring og i kurs med arbeidsrettet fokus på læringssenteret. 

- Det er viktig at det er en kontaktperson på praksisplassen som jobber tett med deltakeren og snakker norsk med han eller henne. Det viktigste er egentlig bare å fortelle om arbeidsoppgavene og det daglige livet på arbeidsplassen, og å forklare når det er noe deltakeren lurer på eller ikke forstår, sier hun.

Nå håper Hytten at flere vil ta imot kandidater i språkpraksis. 

- Vi ønsker oss flere plasser i både offentlig sektor og private bedrifter. Vi er helt avhengige av det for å få kandidatene gjennom opplæringsløpet, og ruste dem til å bli inkludert og kunne delta i samfunnet vårt på en god måte. 
 

Ønsker du å ta imot en kandidat i språkpraksis, eller ønsker du mer informasjon? 

Send en e-post til elin.hytten@tonsberg.kommune.no, så tar hun kontakt!